Egyetlen mondatban megkapjuk a HELYZETJELENTÉST. – 1. Milyen döbbenetes hogy ezek a szereplők a maguk vallásosságában is olyan tudatlanok, hogy észre sem veszik az ellentmondásokat, például az Úr tisztelete és az ezüst bálványszobor között, vagy Isten népének közös ügye és a maszek szentélyben folyó istentisztelet között, a látszólagos szabályok betartása és a teljes megromlás között, ide értve a lévitát is, akinek pedig csak az számít, hogy megéljen. – 2. Látszólag itt jó szándék, buzgóság indít mindenkit, de mégis ez lesz Isten népe egyik legnagyobb eltévelyedésének forrása (1Királyok 12,29). Itt egy család annyira buzgó volt, hogy saját ügyének, „maszek vállalkozásának” gondolta az istentiszteletet, miközben sem hite, sem ismerete, sem tapasztalata nem volt ebben. – 3. Akkor nem volt vezető Izráelben, így mindenki azt tette, amit akart! Milyen szabadság ez?

Lukács 1,57-80

296. dicséret

A teljes magyarázat:

Egyetlen mondatban megkapjuk a HELYZETJELENTÉST.

– 1. Egy asszony titokban összegyűjtött ezüstjét ellopják, amire az asszony átokkal válaszol, majd amikor a saját fia bevallja, hogy ő lopott, megbocsát, és az Úrnak szenteli a visszanyert ezüstöt.

– 2. Milyen döbbenetes azonban, hogy ezek a szereplők a maguk vallásosságában is olyan tudatlanok, hogy észre sem veszik az ellentmondásokat, például az Úr tisztelete és az ezüst bálványszobor között, vagy Isten népének közös ügye és a maszek szentélyben folyó istentisztelet között, a látszólagos szabályok betartása és a teljes megromlás között, ide értve a lévitát is, akinek pedig csak az számít, hogy megéljen.

– 3. Látszólag itt jó szándék, buzgóság indít mindenkit, de mégis ez lesz Isten népe egyik legnagyobb eltévelyedésének forrása (1Királyok 12,29). Itt egy család annyira buzgó volt, hogy saját ügyének, „maszek vállalkozásának” gondolta az istentiszteletet, miközben sem hite, sem ismerete, sem tapasztalata nem volt ebben.

– 4. Akkor nem volt vezető Izráelben, így mindenki azt tette, amit akart! Hát, ez egy súlyos mondat: nagyjából ez jellemző ránk, egyházban, világban másként; - de a fő diagnózis ez. A szabadság ugyanakkor illúzió, mert soha nem voltunk ennyire lefigyeltek, mint ma, minden lépésünkről tudnak, minden szavunkat hallják. Milyen szabadság ez? Istentől való király kell, aki tudja, hogy az Úr az igazi király. Irány kell! A korlát az igazi szabadság.

Szerző: refdunantul  2016.06.04. 04:00 komment

süti beállítások módosítása