Szövevényes ez a történet, mint maga az élet: elég mindezeket kibogozni. - De a lényeget összefoglalja az Ige, mindjárt az elején (22-24), majd a végén (55-57): Isten megbüntette Abimeleket és Gedeont, korábbi vérontásukért, aminek eredménye valóságos népirtás, akik eddig összefogva kaszaboltak másokat, most egymást ölik. - A teológiai magyarázat: Isten megbünteti a vérontást, és nem csupán Jézus ismert Igéjét idézhetjük itt (Máté 26,52), hanem a Jelenések könyvét ugyanúgy (Jelenések 13,10), mint a mai igeszakaszt: Isten visszahárította rájuk minden gonoszságukat (57), ezért küldte a gonosz lelket közéjük, melynek nyomán hűtlenek lettek egymáshoz még a gaz gyilkosok is (22). - Nincs olyan származás, eszme, szent és igaz gondolat, vallás, hit és kegyesség, aminek okán, bárki is kezet emelhetne, bárkire is. Pedig ezt tesszük folyamatosan, falhoz állítjuk egymást láthatatlan és látható fegyverekkel. - Meg kellene végre térni igazán!

1Péter 5

193. dicséret

* A teljes magyarázat:

- Az emberi bűn Gedeon életében is szembetűnő, pedig Ő Isten választottja és küldötte, egy konkrét feladatra.

- Határtalanul tombol az emberi bűn, amikor a gonosz lesz úrrá a szívekben, és olyanok törnek hatalomra, akiket az Isten nem oda szánt.

- Egy neves ember, egy vele készült beszélgetés során azt nyilatkozta, hogy a legjobban attól fél, hogy világunk olyanok kezébe kerül, akik istentelenek és éppen ezért gonoszok.

- Ahol nincs jelen az élő Isten, ott virul a gonoszság. Abimelek, és Sikem városának esete kiváló példa erre, mert az történik, hogy akik korábban szövetségesek voltak mások legyilkolásában, azok most egymásnak esnek. Abimelek és Sikem városa együtt ölték meg Gedeon hetven fiát, vagyis Abimelek, a saját testvéreit ölette meg, az anyja testvéreivel, akik Sikemben éltek. Most azonban Sikem polgárai Abimelek ellen támadnak. Szövevényes ez a történet, mint maga az élet: szinte kérdésként merül fel, hogy ki kinek a házastársa és gyermeke, vagy éppen most ki kivel van és ki kicsoda ellen támad; - elég mindezeket kibogozni.

- De a lényeget összefoglalja az Ige, mindjárt az elején (22-24), majd a végén (55-57): Isten megbüntette Abimeleket és Gedeont, korábbi vérontásukért, aminek eredménye valóságos népirtás, akik eddig összefogva kaszaboltak másokat, most egymást ölik.

- A teológiai magyarázat: Isten megbünteti a vérontást, és  nem csupán Jézus ismert Igéjét idézhetjük itt (Máté 26,52), hanem a Jelenések könyvét ugyanúgy (Jelenések 13,10), mint a mai igeszakaszt: Isten visszahárította rájuk minden gonoszságukat (57), ezért küldte a gonosz lelket közéjük, melynek nyomán hűtlenek lettek egymáshoz még a gaz gyilkosok is (22).

- Nincs olyan származás, eszme, szent és igaz gondolat, vallás, hit és kegyesség, aminek okán, bárki is kezet emelhetne, bárkire is. Pedig ezt tesszük folyamatosan, falhoz állítjuk egymást láthatatlan és látható fegyverekkel.

- Meg kellene végre térni igazán!

Szerző: refdunantul  2016.05.25. 04:00 komment

süti beállítások módosítása