Mózes hosszú életet kapott az Úrtól. Mózes elfáradt, de nem megfáradt ember, aki már nem tud népével járni-kelni, tévesztései miatt nem mehet be az Ígéret földjére (1-2); de Jézus megdicsőülésének történetéből is tudjuk (Máté 17,1-11), hogy Isten kegyelme által ott van a mennyei Ígéret földjén. Eljön mindenki számára az itteni szolgálat vége, amikor már nem is tudunk és nem is „hivatalunk” tovább cselekedni. Nincs olyan ember, aki tökéletesen végezte volna a rá bízott ügyet, ezért kell a kegyelem; - de tegyük egyre tökéletesebben azt, minden erőnket megfeszítve (Máté 5,48); aztán a kellő időben félreállva. Elég az Úr kegyelme (2Korinthus 12,9).

Jelenések 21,9-27

416. dicséret

A teljes magyarázat:

* Nézzük versről versre mai Igénk első szakaszát.

- Mózes hosszú életet kapott az Úrtól, elfáradt, de nem megfáradt ember, már nem tud népével járni, kelni, tévesztései miatt nem mehet be az Ígéret földjére (1-2), de Jézus megdicsőülésének történetéből is tudjuk (Máté 17,1-11), hogy Isten kegyelme által ott van a mennyei Ígéret földjén. Eljön mindenki számára az itteni szolgálat vége, amikor már nem is tudunk és nem is „hivatalunk” tovább cselekedni. Nincs olyan ember, aki tökéletesen végezte volna a rá bízott ügyet, ezért kell a kegyelem; de tegyük egyre tökéletesebben azt, minden erőnket megfeszítve (Máté 5,48); aztán a kellő időben félreállva. Elég az Úr kegyelme (2Korinthus 12,9).

- Az Úr jár népe előtt. Ő elintézi népének ellenségeit. Ez egy fontos üzenet. Nem népének kell megoldani az ellenséges népekkel kapcsolatos ügyét. Ezt majd az Úr elintézi, Ő pedig jól intézi ezt, Ő nem téved. Urunk, könyörülj, Te pusztítsd ki előlünk a gonoszt és győzd meg, térítsd meg szívünket, ha egymás ellenségei lennénk (3-5). Isten népének, az Úr gyermekeinek nincs mitől félnie, hiszen bátorrá és alázatossá tesz bennünket a velünk járó Isten, aki nem marad el tőlünk (6-8)

- Józsué lett Mózes utóda (3). Milyen zavartalanul történik itt az „őrségváltás”. Isten választ, és ezt örömmel, hittel, bizalommal fogadja az Ő népe. Ez a választás az egységben mutatkozik meg.

Szerző: refdunantul  2016.05.06. 04:00 komment

süti beállítások módosítása