Nagy áldás, hogy az Újszövetség világosságából szemlélhetjük ezeket a sorokat. – 1. Isten köti ezt a szövetséget népével. Ő a kezdeményező. Ő teszi meg felénk az első lépést. Isten szövetsége pedig azt jelenti, ahogy ezt Jézus Krisztusban világosan megmutatta, hogy Ő irgalmasan lehajol az emberhez, és neki oltalmat, segítséget és szabadítást nyújt. – 2. Isten nem csupán megköti velünk ezt a szövetséget, hanem örök döntése alapján meg is tart bennünket az Ő szövetségében, kegyelmében, az Ővele való közösségben (Zsoltárok 25,13-14), hiszen az Ő szeretetétől senki és semmi el nem választhat bennünket (Róma 8,38), még a bűneink sem! – 3. Ugyanakkor Isten erőt ad nekünk, Lelke által, hogy velünk kötött szövetségének rendelkezéseit, amelyek valójában a mi javunkat és életünket szolgálják, megtartsuk, és egyre láthatóbbá legyen rajtunk, hogy az Ő népe vagyunk, aki nem „idegen isteneket”, hanem Őt imádják, az Ő dicsőségére élnek, a másik ember és a teremtett világ szeretetében.

Jelenések 20,7-15

357. dicséret

* A teljes magyarázat:

Nagy áldás, hogy az Újszövetség világosságából szemlélhetjük ezeket a sorokat.

– 1. Isten köti ezt a szövetséget népével. Ő a kezdeményező. Ő teszi meg felénk az első lépést. Isten szövetsége pedig azt jelenti, ahogy ezt Jézus Krisztusban világosan megmutatta, hogy Ő irgalmasan lehajol az emberhez, és neki oltalmat, segítséget és szabadítást nyújt.

– 2. Isten nem csupán megköti velünk ezt a szövetséget, hanem örök döntése alapján meg is tart bennünket az Ő szövetségében, kegyelmében, az Ővele való közösségben (Zsoltárok 25,13-14), hiszen az Ő szeretetétől senki és semmi el nem választhat bennünket (Róma 8,38), még a bűneink sem!

– 3. Ugyanakkor Isten erőt ad nekünk, Lelke által, hogy velünk kötött szövetségének rendelkezéseit, amelyek valójában a mi javunkat és életünket szolgálják, megtartsuk, és egyre láthatóbbá legyen rajtunk, hogy az Ő népe vagyunk, aki nem „idegen isteneket”, hanem Őt imádják, az Ő dicsőségére élnek, a másik ember és a teremtett világ szeretetében.

– 4. Ahol pedig Isten nem adott értelmes szívet (3), ott az itteni világ idegen istenei tarolnak, elsodornak, és átkozottá lesz életünk; nem azért, mert Isten átka van rajtunk, hiszen Isten csak áldást ad, hanem mert Őnélküle az életnek csak a bűn rontotta átkát, és nem az áldását tapasztalhatjuk meg. Vigyázzunk, mert népének egyetlen tagja is megfertőzheti az egész népet; ahogy egyetlen mérgező gyökér, sok halálos gyümölcsöt teremhet (17). Egyetlen megátalkodottan hűtlen és engedetlen sem lehet közöttünk. Isten népének minden tagja az Úr gyermeke legyen, így ábrázolódhat ki rajtunk az áldás, és lehetünk áldássá mások számára is.

Szerző: refdunantul  2016.05.04. 04:00 komment

süti beállítások módosítása