Február közepén emlékeztünk arra a 21 hitvalló, kopt keresztyénre, akiknek egy évvel ezelőtt fejüket vették a Jézus Krisztusért (Jelenések 20,4). A nagy megpróbáltatások idejéről szól Jézus Krisztus. –  Gyűlöl majd a világ és kiszolgáltatnak, meggyötörnek, megölnek benneteket az én nevemért, - mondja Jézus (9). Miközben a félelem (10) és a hamis próféták belülről szabdalják a „Krisztus testét” (4-5; 11). A gonoszság megsokasodik, a szeretet sokakban meghidegül (12), és tetőfokára hág, sokféle módon, a „mindenki háborúja mindenki ellen” (6-7). –  Rettenetesnek tűnik ez a prófécia, de mégsem az, hiszen úgy fogalmaz Jézus, hogy mindezeknek meg kell történni, tehát az eseményeket Ő tartja kézben, ezért nem szabad megrémülnünk (6). Sőt, az Ő erejével, mint az Ő választottai (22), mindvégig kitarthatunk (13), hiszen a vajúdás kezdetei ezek (7), a vajúdás pedig nem haldoklás, hanem szenvedések árán ugyan, de mégis csak az új élet forrása, hogy amikor Isten országának evangéliumát mindenhol hirdetik, végre visszajöjjön az Úr (3).

Dániel 7,1-14

266. dicséret

* A teljes magyarázat:

Február közepén emlékeztünk arra a 21 hitvalló, kopt keresztyénre, akiknek egy évvel ezelőtt fejüket vették a Jézus Krisztusért (Jelenések 20,4). A nagy megpróbáltatások idejéről szól Jézus Krisztus. Soha nem érintett meg ilyen elevenen ez az igeszakasz, mint most.

– 1. Gyűlöl majd a világ és kiszolgáltatnak, meggyötörnek, megölnek benneteket az én nevemért, - mondja Jézus (9). Miközben a félelem (10) és a hamis próféták belülről szabdalják a „Krisztus testét” (4-5; 11). A gonoszság megsokasodik, a szeretet sokakban meghidegül (12), és tetőfokára hág, sokféle módon, a „mindenki háborúja mindenki ellen” (6-7).

– 2. Rettenetesnek tűnik ez a prófécia, de mégsem az, hiszen úgy fogalmaz Jézus, hogy mindezeknek meg kell történni, tehát az eseményeket Ő tartja kézben, ezért nem szabad megrémülnünk (6). Sőt, az Ő erejével, mint az Ő választottai (22), mindvégig kitarthatunk (13), hiszen a vajúdás kezdetei ezek (7), a vajúdás pedig nem haldoklás, hanem szenvedések árán ugyan, de mégis csak az új élet forrása, hogy amikor Isten országának evangéliumát mindenhol hirdetik, végre visszajöjjön az Úr (3).

– 3. Ekkor visszajön az Úr, mert az evangélium hirdetése ellenére a gonosz tovább tombol és hatalmát már csak az ítélet semmisítheti meg (15). Ne ragaszkodjunk tehát semmihez, ami ehhez a világhoz köt, vissza ne forduljunk valamiért, hanem tudjunk az Istentől rendelt időben, hívő szívvel búcsúzni ettől a világtól, mindenünktől, hogy el ne vesszünk a világgal együtt (16-18). Jaj, de nehéz ez!

– 4. Mégis, gondoljunk bele, hogy az Úr visszajövetele olyan, mint amikor a falat kapartató, kínos görcsök megszűnnek, és kisimul az élet. Az Ő visszajövetele a megváltás teljessége, a megváltás tényleges és maradéktalan valósága; - nem csupán annak hit által így-úgy megtapasztalt „előíze”.

– 5. Addig együtt szenvedünk minden szenvedővel, mi nem válogatunk, nem panaszkodunk (21), hanem segítjük azokat, akik kiszolgáltatottan, mélységesebben szenvednek, mint mi (19), kitartóan imádkozunk (20), azzal a bizonyossággal, hogy mi az Úréi vagyunk, és Ő nem próbál meg bennünket erőnk felett (22).

Szerző: refdunantul  2016.03.18. 04:00 komment

süti beállítások módosítása