Keresztre feszített, görcsbe rándult keresztyéneket fényképeznek a modern technika eszközeivel a gyilkosaik, tömegesen, mi meg nézzük az interneten, miközben ezt a „szenvedéstörténetet” senki nem vállalja fel, hogy valóságos megdöbbenés, imádság és mentő szeretettel teli cselekvés legyen belőle. Erről nem beszélünk! Testvéreink meghalnak a hitükért, mi pedig nem langymelegek, hanem hűtlen árulók vagyunk, mindenki, aki a keresztség külső jegyében részesült. De éppen ezért elevenünkbe hasít Jézus Krisztus kérdése: „Hát ti kinek mondatok engem?” Nem arról van szó, hogy mások kinek mondják Őt (13-14), hanem mi, akik az Ő nevére kereszteltettünk meg. A kérdés elől nem lehet kitérni. A keresztség külső jegye, pecsét, a számonkérés pecsétje is. Most nem az egyes hívő hitvallásáról van szó, hanem Isten népének közös tanúskodásáról: Ti kinek mondatok engem (15), az egyház? (18) Jöjj, Szentlélek, nyisd meg előttünk az Úr személyének titkát, amit emberi bölcsesség és módszer soha nem ér el, csak a Te hatalmad (17).*

J. siralmai 4,1-11

120. zsoltár

* Mit jelent számunkra a Te megváltó hatalmad, Urunk? Köszönjük, hogy az igeszakaszban erre is válaszolsz.

- Hatalmadra, azaz Tereád, Urunk, lehet építeni egyházat, hitvallást, Krisztusban való örömöt, szolgálatot és a Krisztus ügyéért való szenvedést; – de ennél sokkal többet, amiért végül is adatott a Krisztus ügye: életet; értelmes, kiteljesedett életet.

- Hatalmad hirdeti, hogy nincs az a „pokoli hatalom”, amely maga alá gyűrhet (18). De jó ezt tudni, micsoda ígéret, mert körbevesznek a pokol mélységei, itt szemtelenkedik, őgyeleg; sőt, üvölt az ellenség, hogy elnyeljen (1Péter 5,8); már-már feladnánk, mert úgy érezzük, hogy beleveszünk, de nem fogunk beleveszni!!!

- Az Úr használ minket, általunk hirdeti az evangéliumot. Ez a lényeg, a többi mind múlandó színjáték. Isten Igéje feloldoz, de csak azt az embert tudja feloldozni, akit előtte elmarasztalt; aki meglátta saját nyomorúságát. Hirdetjük és éljük az evangéliumot: amely elmarasztal, hogy feloldozzon (19). Ha még nem törtél össze, nincs feloldozásod. Ne csodálkozzunk, ha Isten Igéje először összetör bennünket, vagy általunk másokat, hogy aztán feloldozhasson, itt és odaát. Most ismét összetörni készülsz, Uram?

= Mindezt a teológia nyelvén megfogalmazva is elmondom.

- Urunk, Szentlelke által felvértez, és elvégzi örök rendelését.

- Valójában az Úr kötöz meg és Ő old fel! Ahogy Jézus Krisztust megkötözte, de nem tudta fogva tartani a halál, mert Isten azért kötöz meg, hogy feloldozzon.

- Már itt a földön megtörténik az, ami a mennyben örök tapasztalatunk lesz: a megkötözöttségből való feloldozás, a megszabadulás. - Akik hirdetik és élik az evangéliumot, azok Jézus Krisztus által már itt feloldoznak embereket a megkötözöttségből, ami aztán odaát maradéktalan valósággá lesz. Örökre érvényes, amit Ő bennünk és általunk elvégzett. Amit megkötünk és feloldunk a földön, az odaát is érvényes lesz (19), mert az Övéi életében nincsenek véletlenek.

- Ez azt jelenti, hogy legyünk biztosak a saját üdvösségünkben, még ha a világ összes ördöge is elnyelni akarna (Luther), ne csüggedjünk a kudarcokon, vegyük észre és örüljünk az áldásoknak. Isten akarata, rendelése érvényesül bennünk és általunk.

Szerző: refdunantul  2016.03.03. 04:00 komment

süti beállítások módosítása