A menekülés is lehet Isten akarata, hogy aztán később önátadó életet élhessünk, sokak javára. Jézus Krisztus esetében ez azt jelentette, hogy Isten megmenti Őt, mert aztán feláldozza magát a világért. Isten akarata nem a „pillanatnyi” megmenekülés, hanem a megváltás, az örök megmenekülés ajándéka. Mennyi veszély leselkedik ránk: sokféle „Heródesek” üldöznek (13), saját bűneinkről nem is beszélve, amelyek előbb-utóbb szintén ellenünk fordulnak; míg végül legyőz a betegség és a halál. Nincs menekvés! Isten azonban nemcsak óvja, védi az övéit, hanem végső menekvést ajándékozott nekünk, abban a Jézus Krisztusban, akit itt megmentett Heródes kezei közül. Ebben azonban az Úr eszköze volt az engedelmes, éjszaka is az Ő kijelentésére figyelő, azt azonnal cselekvő József (15).

Ézsaiás 27

80. zsoltár

* A teljes magyarázat:
- A menekülés is lehet Isten akarata, hogy aztán később önátadó életet élhessünk, sokak javára. Jézus Krisztus esetében ez azt jelentette, hogy Isten megmenti Őt, mert aztán feláldozza magát a világért. Jézus Krisztus megmenekül, hogy minket megváltson.
- Isten akarata nem a „pillanatnyi” megmenekülés, hanem a megváltás, az örök megmenekülés ajándéka.
- A mi menekülésünk azért nem hasonlítható a szent család meneküléséhez, mert mi többnyire a saját irhánkat mentjük, megmenekülésünk után is önző életet élünk, és a menekedés mindig csak időleges, mert a halál elől nincs menekvés. Mennyi veszély leselkedik ránk, mennyei ellenség, hatalmasság, akik halálra keresnek bennünket (13); sokféle „Heródesek” üldöznek, saját bűneinkről nem is beszélve, amelyek előbb-utóbb szintén ellenünk fordulnak; míg végül legyőz a betegség és a halál. Nincs menekvés!
- Isten azonban nemcsak óvja, védi az övéit, hanem végső menekvést ajándékozott nekünk, abban a Jézus Krisztusban, akit itt megmentett Heródes kezei közül.
- Ebben azonban az Úr eszköze volt az engedelmes, éjszaka is az Ő kijelentésére figyelő, azt azonnal cselekvő József (15).
- Jézus Krisztusban beteljesedett Isten ígérete, az egyiptomi szabadulás „mintájára”: a mi Urunk is onnan lép elő (19-23), hogy a mindenféle halál „Egyiptomából” megmentsen minket (Jeremiás 31,5). Lám, még a „fogság” is véd, ádáz gyilkosoktól (16-18), ha az Úr visz oda!

Szerző: refdunantul  2016.01.14. 04:00 komment

süti beállítások módosítása