Milyen Isten népe? – 1. A Krisztusban testvérek igazán, maradandóan szeretik egymást (1). – 2. A krisztusi ember mindig nyitott mások felé. A vendégszeretetnek azonban vannak határai, és elsősorban a közvetlen környezetünkben ölt testet; de éppen ezért érvényes az intés, miszerint a vendégszeretetről el ne feledkezzünk (2; 1Mózes 18,1-8). Ez ott kezdődik, hogy legalább legyünk kedvesek azokkal, akikkel együtt kényszerülünk lenni, és valamit tegyünk értük. Olyan ritka ma már a „vendégszeretetnek” ez a legelemibb formája is: mindenki fáradt, ideges, türelmetlen, és ha teheti, „uralkodó”. – 3. Pedig mindnyájan testben élünk, és ez a test nagyon tud fájni, egyszer elgyengül. Mindenki megéri majd, hogy tehetetlenül a másikra szorul (3). – 4. Legyünk tiszták házasságban (4), pénzügyekben (5); hiszen a hívő ember megelégedett (1Timóteus 6,6). – Milyen magas a mérce! Csak azzal a bizonyossággal lehetséges, hogy az Úr nem hagy el bennünket.

Ézsaiás 21

68. zsoltár

* A teljes magyarázat:

A legnehezebb, legnyomorúságosabb helyzetekben is megtart bennünket hitünkben a mi Urunk. Ez láthatóvá is lesz rajtunk mások számára. Milyen tehát az Isten népe?

– 1. A Krisztusban testvérek igazán szeretik egymást: „A testvéri szeretet legyen maradandó” (1).

– 2. A krisztusi ember mindig nyitott mások felé. A vendégszeretetnek azonban vannak határai, és elsősorban a közvetlen környezetünkben ölt testet; de éppen ezért érvényes az intés, miszerint a vendégszeretetről el ne feledkezzünk (2; 1Mózes 18,1-8). A vendégszeretet ott kezdődik, hogy legalább legyünk kedvesek azokkal, akikkel együtt kényszerülünk lenni, és valamit tegyünk értük. Olyan ritka ma már a „vendégszeretetnek” ez a legelemibb formája is: mindenki fáradt, ideges, türelmetlen, és ha teheti, „uralkodó”.

– 3. Pedig mindnyájan testben élünk, és ez a test nagyon tud fájni, egyszer elgyengül. Mindenki megéri majd, hogy tehetetlenül a másikra szorul: „Ne feledkezzünk meg a foglyokról, a gyötrődőkről, hiszen magunk is testben élünk” (3).

– 4. Isten népének tagjai csakis tisztán, hitelesen valósíthatják meg a fentieket. Legyünk tiszták házasságban (4), pénzügyekben (5); hiszen a hívő ember megelégedett (1Timóteus 6,6).

Milyen magas a mérce! Csak azzal a bizonyossággal lehetséges megvalósítani, hogy az Úr nem hagy el bennünket, ezért valójában senki és semmi nem árthat nekünk (5Mózes 31,6).

Szerző: refdunantul  2016.01.08. 04:00 komment

süti beállítások módosítása