Nagy áldás, ha nő a gyülekezet és ezzel nő a szolgálat lehetősége is (1). Ezzel azt jelzi Isten, hogy a feladatokat meg kell osztani, és a különböző kegyelmi ajándékokkal rendelkező hívő, megbízható testvéreket be kell vonni a szolgálatba. Már itt látható, hogy két fontos tisztség alakult ki az első gyülekezetben (Filippi 1,1). Az egyik ilyen tisztség a gyülekezetvezető tiszte, aki egyben az Igét is hirdette, azaz a tanítást végezte, imádságos szívvel (4). Ezt a tisztséget fordítja a Biblia „püspöknek”, felvigyázónak, de ma ez a gyülekezeti lelkipásztor tisztsége.* A másik ilyen tisztség a diakónusok tisztsége volt, akik minden egyéb szolgálatot végeztek, ami a gyülekezetben felmerült, a szeretetszolgálat minden fajtáját (1-4). Ez a cselekvő igehirdetés, a mindennapi szolgálat, amely hitelesíti az elhangzott Igét. Ez a szolgálat elkezdődik a családban és a gyülekezetben, és folytatódik a saját feladataink között, a világban.** Mindkét tisztség a belső, majd a látható egyház által is felismert külső elhíváshoz kötött (6).***

1Mózes 18

77. zsoltár

* A keresztyénség növekedése miatt, így az egyházszervezet növekedése és a képviseleti elv miatt szükséges volt, különböző szintekre is ilyen felvigyázókat állítani. Ezeknek a bibliai értelemben tiszta, Jézus Krisztusra mutató Ige hirdetésének vigyázása, és a krisztusi felelős egyházvezetés volt a feladatuk, hogy minden ebben a krisztusi rendben menjen végbe (1Korinthus 14,40). Nevezhetjük ezt a tisztséget bárminek, mégis ezer formában rá vagyunk utalva arra, hogy képviseljenek bennünket, és még inkább a Jézus Krisztus ügyét, ennek számos „adminisztratív” formájában is, ezért különböző szinteken ez a tisztség szükséges, hacsak nem lesz minden gyülekezet egy önálló egység; ami, emberileg szólva gyengítené a Jézus Krisztus ügyének „hatékony” megjelenését. Ez a tisztség azonban, még a legszárazabb adminisztrációt tekintve is csak az Ige szolgálata lehet, imádságos szívvel (4).

** A gyülekezetben való puszta jelenléted, hogy időt áldozol egy alkalomra, már ennek a szolgálatnak a kezdete. Ez a szolgálat megjelenik a házasságban, családban, munkahelyen, bárhol, ahol csak vagyunk.

*** Konkrét tisztséggé azáltal lesz szolgálatunk, hogy alkalmasságunkat mások is felismerik, rólunk jó bizonyságot tesznek, és meg vagyunk áldva azzal a bölcsességgel, amely a legnehezebb helyzeteket is krisztusi módon, mégis határozottan, bölcsen tudja megoldani, a Lélek bölcsességével, mint ahogy ezt Gamálielről mondtuk tegnap (3). Tehát minden hívő embernek van feladata a gyülekezetben, bármi is legyen az, ha Isten dicsőségére, és a Lélek indítására teszi azt, és ezzel a látható gyülekezetben is megbízták, vagyis imádsággal és konkrét áldással, kézrátétellel elindították erre a szolgálatra (6). A többi tisztség ennek a kettőnek variánsa csupán, a kegyelmi ajándékok sokfélesége szerint (1Korinthus 12,3-8).

Szerző: refdunantul  2015.06.06. 04:00 komment

süti beállítások módosítása