Babilon Isten eszköze az ítéletben, még akkor is, ha a maga babonás módján azt hiszi, ő tartja a kezében az eseményeket (26). Először Júda és fővárosa, Jeruzsálem kerül sorra (29-32), utána következik Ammón és fővárosa, Rabbat-Ammón, a mai Amman (33-37). Hamis tudatban élnek Jeruzsálem lakói, amit a hamis próféták csak erősítenek, miszerint őket nem érheti baj; - ám nem is tudják, milyen nagy veszélyben vannak (27-28). Isten leveri fejükről a koronát, a magas alacsonnyá lesz, az épületes pedig romokká (30-32). Azt mondja az Ige az ítéletről, hogy „kézre kerül” Isten népe (29). Tökéletes kifejezés, ihletett! Urunk köszönjük, hogy önteltségünkben, hamis önáltatásainkban, csatornákba vezető hiábavaló kapaszkodóink helyett a Te kezedre kerülünk. Köszönjük, hogy ha odacsapsz is, Neked még az ítéletedben is ott a kegyelem, néped érdekében. A Te kezedre kerülni, megváltás, valódi kapaszkodó!

János 14,15-21

372. dicséret

* Látjuk-e az események mögött a történések valódi okait, azok emberi és emberfeletti mozgatóit? Látjuk-e valódi állapotunkat, akkor is, ha „nagyok” vagyunk, ha jól mennek a dolgaink és „korona” van a fejünkön? 

Látjuk-e, hogy az Istenbe vetett hit nélkül nincs kapaszkodó és az aláhullás életveszélyében élünk folyamatosan. Előttem van egy hetvenes évekbeli lemezborító, ahol a csillagos sötét „kozmoszban”, egy rácsozatba kapaszkodik két kéz. Nem illik a kompozícióhoz ez a lefolyó-rácsozat, de az üzenet mellbevágó: kell a kapaszkodó, mert elveszünk, de ne lefolyórácsozatokba kapaszkodjunk, mert csak az élő, egyetlen Isten lehet a kapaszkodó, nincs más. 

A bűn éppen az, hogy nem Őt tartjuk a kapaszkodónak, hanem sok minden mást, vagy eleve azt gondoljuk, gőgösen, hogy nekünk nem kell kapaszkodó. Sajnos, ez az oka, hogy minden tettünk hamissá lesz, ebből a lelkületből következően (29). 

Júda és Ammón, mindketten fellázadtak a babiloni uralom ellen, ezért mindkettőjük ellen indul a nagyhatalom (23-26). Ezékiel azonban „többet” lát, a történelmi események mögött látja a valódi okokat: Isten népe fellázadt az Úr ellen, ezért a magát nagynak gondoló hatalom, Babilon Isten eszköze az ítéletben, mint akik vad indulatúak és mesterei a pusztításnak (36). Babilon Isten eszköze, még akkor is, ha a maga babonás módján azt hiszi, ő tartja a kezében az eseményeket (26). Először Júda és fővárosa, Jeruzsálem kerül sorra (29-32), utána következik Ammón és fővárosa, Rabbat-Ammón, a mai Amman (33-37). Hamis tudatban élnek Jeruzsálem lakói, amit a hamis próféták csak erősítenek, miszerint őket nem érheti baj, nem is tudják, milyen nagy veszélyben vannak (27-28). Isten azonban leveri fejükről a koronát, és a magas alacsonnyá lesz, az épületes pedig romokká (30-32). 

Azt mondja az Ige az ítéletről, hogy „kézre kerül” Isten népe (29). Tökéletes kifejezés, ihletett! Urunk köszönjük, hogy önteltségünkben, hamis önáltatásainkban, csatornákba vezető hiábavaló kapaszkodóink helyett a Te kezedre kerülünk. Köszönjük, hogy ha odacsapsz is, Neked még az ítéletedben is ott a kegyelem, néped érdekében. A Te kezedre kerülni, megváltás, valódi kapaszkodó!

Szerző: refdunantul  2015.03.11. 04:00 komment

süti beállítások módosítása