A fal véd. Isten népe védelemre szorul, hiszen kiszolgáltatott ebben a világban. Ez a kiszolgáltatottság Isten szolgálatával együtt jár, de Isten, az áldott szolgálat érdekében mindig ad védelmet, amikor arra szükség van, Ő soha nem engedi el végképp népét. A kiszolgáltatottság azonban nemcsak külső, hanem belső okok miatt is létrejöhet. Támadnak olyan próféták, akik hiábavalóságot és hazugságot hirdetnek (4-7), miközben Isten nevében szólnak, az Ő felhatalmazása nélkül (7). A hamis próféták jellemzése pontosan olvasható a mai igeszakaszban.* Vigyázzunk azonban, mert mindig a másik a hamis próféta, mi pedig az igazság szolgái vagyunk – a legnagyobb hamis prófétaság éppen ez a gondolkodás.

János 12,12-19

331. dicséret

* A hamis próféták, védelem helyett egymásra hányt kövekből építenek falat, amit bevakolnak (10-13), de az első szélvihar, sőt maga az Úr, összedönti azt (8), mert a hazugság, a hamisság nem ad védelmet, hanem félrevezet (10), megöl, sokakat, akiket ránk bízott az Úr. 

Ezek békeséget hirdetnek ott, ahol nincs békesség (10), azaz a békesség érdekében nem vállalnak ütközést, mert magukat féltik, és nem képviselik a rájuk bízott ügyet, az Úr ügyét. 

Ezek mindenféle mágikus cselekményekkel áltatják a népet, az Isten igaz tisztelete helyett (17-18). 

A legnagyobb bűnük azonban az, hogy válogatás nélküli eszközökkel lelkeket vadásznak. Ez azt jelenti, hogy nem kell lelket vadászni, embereket meggyőzni, csak hirdetni és élni az Isten szavát, a többit az Úr cselekszi meg. Ezt ma is érdemes megfontolni. 

A hamis próféta mindig a saját érdeke szerinti oldalra áll, és ott mond szépeket, ezért számára nem fontos, ha a bűnös él, az igaz pedig elvész, az ő hazugságai nyomán.

Szerző: refdunantul  2015.02.25. 04:00 komment

süti beállítások módosítása