A Példabeszédek könyvében szereplő, megszemélyesített bölcsességet az óegyház Jézus Krisztusra értette. Őbenne, rendben teremtette meg Isten ezt a világot. Jézus Krisztus azért öltött testet, azért lett emberré, hogy Isten, éltető rendjét visszaadja nekünk. Ez a megváltás. Ez a rend azonban nem rideg rend. Ez a rend, Isten jelenlétének rendje, Jézus Krisztus által egy örömteli rend, maga a boldogság, amiben kiteljesedhet az emberi élet. Olyan ez a rend, mint amikor az ember játszik, és elfelejtkezik mindenről, nincs gond, nincs idő, a másik ember pedig társsá, baráttá, testvérré lesz, akivel játszok. Ennek a játéknak része a gyönyörködés, minden valódi szép megismerése és az abból való részesedés. Sőt, ennek a gyönyörködésnek legfontosabb eleme, hogy az ember tud a másikban gyönyörködni, és nem csak a testi szemeivel. Isten rendje a gondtalan játék, a gyönyörködés tere; ahogy maga Jézus Krisztus is játszott és gyönyörködött az Isten színe előtt (30-31). Ennek valósága, Isten színe előtt adatik, ma is. Jézus Krisztusban ezt éljük át. Az Ő visszajövetelével ez lesz teljessé. 

János 4,27-30

485. dicséret

* A Példabeszédek könyvében szereplő, megszemélyesített bölcsességet az óegyház Jézus Krisztusra értette, aki mindeneknek előtte, öröktől fogva van az Atyánál, nem teremtmény, de Őáltala és Őbenne teremtett az Atya mindeneket (22-29). Ezt a hittitkot az óegyházi zsinatok világosan megfogalmazták. Jézus Krisztus öröktől fogva létező isteni személy. Őbenne, rendben teremtette meg Isten ezt a világot, határt szabott a tengernek, megszilárdította, megalapozta a világot, kimérte a látóhatárt a mélységek fölött. Jézus Krisztus azért öltött testet, azért lett emberré, hogy ezt az éltető rendet visszaadja nekünk. Ez a megváltás. 

Ez a rend azonban nem rideg rend. Ez a rend, Isten jelenlétének rendje, Jézus Krisztus által egy örömteli rend, maga a boldogság, amiben kiteljesedhet az emberi élet. Olyan ez a rend, mint amikor az ember játszik, és elfelejtkezik mindenről, nincs gond, nincs idő, a másik ember pedig társsá, baráttá, testvérré lesz, akivel játszok. Ennek a játéknak része a gyönyörködés, minden valódi szép megismerése és az abból való részesedés. Sőt, ennek a gyönyörködésnek legfontosabb eleme, hogy az ember tud a másikban gyönyörködni, és nem csak a testi szemeivel. Isten rendje a gondtalan játék, a gyönyörködés tere; ahogy maga Jézus Krisztus is játszott és gyönyörködött az Isten színe előtt (30-31). Ennek valósága, Isten színe előtt adatik, ma is. Jézus Krisztusban ezt éljük át. Az Ő visszajövetelével ez lesz teljessé. Ezért adja nekünk Igéjét, hogy visszajöveteléig is ízlelhessük ezt a rendet. Éppen az a bűn nagy nyomorúsága, hogy mi csak gürizni, veszekedni, birtokolni tudunk, hamis értékek mentén tájékozódva. 

Isten azonban Jézus Krisztusban nekünk is adja az Ő bölcsességét, amelyből rend és öröm következik (32-36). Ezért figyeljünk Őrá, Igéjére (32-33). Boldog az olyan ember, aki hallgat az Úr szavára, aki mindenben színe, vagyis ajtaja előtt áll. Aki az Urat megtalálhatta, az életet találta meg, és kegyelmet nyert az Úrtól. Minden más életmód olyan, mint amikor valaki a halálba szerelmes. Pontosan így fogalmaz az Ige. Ments meg, Urunk minket, adj hitet, játékos, gyönyörködő szívet, bölcsességet, Igét, engedelmességet. Add nekünk Krisztust.

Szerző: refdunantul  2015.01.06. 04:00 komment

süti beállítások módosítása