– 1. A Teremtő kezdettől fogva férfivá és nővé teremtette az embert. A házasság Isten eredeti teremtési rendjéből következő szövetség (4). – 2. Ez a szövetség egy férfi és egy nő életre szóló szövetsége, hiszen minden tekintetben egy testté lettek, Isten akarata szerint, ezt pedig ember többé szét nem bogozhatja; végérvényesen nyomot hagyunk ugyanis egymásban. – 3. Az nem lehet kérdés, hogy hogyan tudhatom, azt szánta-e nekem az Isten, akivel házasságban élek? Ebben a kérdésben ott a válasz, akivel házasságban élhetek, azt szánta nekem az Isten, akivel pedig még csak együtt élek, azt felelősen vállaljam fel! Isten azzal szerkesztette egybe az életemet, aki a hitvestársam (6). Boldog, aki már a párválasztás előtt imádkozik a társáért. Aki pedig benne van, az abban legyen boldog, amiben van! – 4. Jézus Krisztus szerint a válás nem lehetséges (7-9). Mózes csak az emberi szív keménysége miatt engedte a férfiaknak, hogy elbocsássák feleségüket; de Isten eredeti gondolata nem ez. A korábbi szövegvariánsok szerint Jézus még a paráznaság esetében sem engedte meg a válást. Amit itt olvasunk, az már a tanítványi kör „enyhítő” kiegészítése (9).** 

2Sámuel 15,13-37

83. zsoltár

* A farizeusok provokátorok (3). Ma is rengeteg a provokátor, de mi ilyenfajta kérdésekre többnyire nem válaszolunk. Jézus válaszol, és kijelenti, mit gondol a házasságról.

** – 5. Nem véletlen, hogy félelmükben felkiáltanak a tanítványok, hogy ekkora szigorúságot tapasztalva, merész dolog megházasodni (10). Ennek ellenére, sőt éppen az emberi állhatatlanság miatt az Isten rendelése mégis a házasság. Ez alól csak azok kapnak kivételt, akik valóban megkapták a kegyelmi ajándékot arra, hogy társ nélkül, csak az Úrnak éljenek (11-12). – 6. Természetesen ebben a romlott világban a házasság ezernyi támadásnak, kísértésnek van kitéve, ezért a házasság is tönkremehet, és ha már valóban elviselhetetlen, nem kell belehalni; adatik kegyelem újrakezdésre, hiszen erről szól az egész evangélium. Ez a kegyelem azonban csak akkor érvényes ránk, ha a fentieket már komolyan vettük. Az újrakezdés idejéről, módjáról is csak ezután lehet beszélni, ha ezután kell még egyáltalán.

Szerző: refdunantul  2014.02.25. 04:00 komment

süti beállítások módosítása