A hit üdvözít egyedül, de az élő hit, amely mindig cselekedetekben mutatkozik meg. Amint újjászülethetett az ember, azonnal cselekszi az Atya akaratát. Nem tökéletesen, nem maradéktalanul, de cselekszi az Atya akaratát. Képpel élve, nem terméketlen, nem meddő (17), hanem terem; ha nem is mindig egyformán és nem is mindig kifogástalanul, de ehető gyümölcsöt terem. Egy sereg példát hoz erre az Ige (16-23).* A halott hit (17) azonban elmélet, szép szavak, gyönyörű rendszerek egysége.** A halott hit „az elméleti, az intellektuális igaznak tartás” (Ravasz László). Egy magányos vitorlást láttam november elején, a Balatonon, le is fényképeztem, még nyilván használják, hamarosan azonban kiemelik. Hajóbakra fektetve is vitorlás, de haszontalan. Vannak azonban olyan nagy hajók, amelyeket nem tudnak kiemelni; ezek vízen maradnak télen is, ezért a nagy hidegekben állandóan megtörik körülöttük a jeget, hogy szét ne roppantsa őket a fagy; de a vízen maradnak, akár lakják is őket, és ezek futnak ki legkorábban, ha int a tavasz. Íme, élő és holt hit. Ne légy Krisztus megváltó szeretetéből kiemelt, haszontalan, rideg, elméleti református; ne légy közömbös keresztyén se; Isten a hideg idején is megtöri a jeget!

Zsoltárok 133

133. zsoltár

* A szegényt nem elég békességgel bíztatni (16), hanem meg kell etetni, aztán sürgősen meg kell tanítani élelmet termelni; ez az utóbbi a nagyobb segítség. Ábrahám azonnal elindult az Ígéret Földje felé, sőt fiát is felajánlotta az Úrnak (21), bár az Úr csak próbára tette, hogy önmagát valóban átadta-e Őneki (1Mózes 22,1-14). Ráháb az életét kockáztatta (23), ezzel bizonyította hitét (Józsué 2,8-24).

** Lehet ez bármiféle tan, dogmatika, akár a kálvinizmus is; miközben süt belőle az agresszió. Bizony lehet krisztológiánk Krisztus nélkül.

 

Szerző: refdunantul  2013.12.03. 04:00 komment

süti beállítások módosítása