Dániel kereste a történelmi események értelmét (15),*  és az Úr kijelentésében kereste,** aki a történelem Ura is, rajta kívül nincs értelmes válasz az eseményekre. - Nagy Sándor odaadással és szorgalommal szerezte meg győzelmeit; mégis végül belerokkant, belehalt a győzelembe (8). Győztesnek lenni olyan sokba kerül, hogy nem éri meg. Krisztusban sokkal többek vagyunk, mint győztesek (Róma 8,37).  - Nagy Sándor egyik „utódja” egy „kicsi szarvacska király”, aki azonban leleménnyel gonosz pusztításokat vitt véghez (9-14). Az útkészítők ösvényén haladhatott, de ezzel gonoszul visszaélt. Ő a már többször említett IV. Antiokhosz. Milyen jó tudni, hogy gonoszsága idejét az Úr tartja kezében; az meg van határozva (14). - Dániel összeroskadt, és beteg lett a látomástól, de bízott az Úrban, ezért volt ereje végezni mindennapi dolgát (27). Ez, csakis ez a megoldás, tenni hittel a dolgunkat, és a kelleténél többet nem szabad morfondírozni!

Márk 12,1-12

183. dicséret

* IV. Antiokhosz, Kr. e. 175-től uralkodott, 2300 napot, valamivel több, mint hat évet, és Nagy Sándor egyik utódbirodalmaként, a Szeleukidák királyaként Palesztína fölött is megszerezte a hatalmat, hogy eltörölje a föld színéről Isten népét és azok kultuszát. 

**  A látomás jelentése történetileg egyértelmű (20-22): az elbizakodott kost, a médek és perzsák királyát legyőzte a kecskebak, azaz a görögök királya, Nagy Sándor. Ő azonban ereje teljében halt meg (8. vers; Kr. e. 334-325). Négy rész örökli birodalmát, ezt jelzi a négy szarv, ezek közül pedig kiemelkedik egy kicsi szarv. Bizony a kis „csontocska” tud akkorát szúrni, hogy lebénul belé a kéz. 

Szerző: refdunantul  2013.08.04. 04:00 komment

süti beállítások módosítása