MIT MOND A PÁRVÁLASZTÁSRÓL AZ ÉNEKEK ÉNEKE? A mennyasszony álmáról van itt szó, amelyben elveszítette, és újra megkereste, megtalálta kedvesét (1-5). - A párunkat keresni kell, álmainkat, vágyainkat is felvállalva (de a hamis illúziókról lemondva), hogy azt találjuk meg, akiben az álom valósággá lehet, és aki mással nem pótolható, mert számunkra egyetlen.* - A párunkat felelősen fel kell vállalni, egy életre szólóan. Ezt festi le, keleti színekkel a nászmenet, amellyel a vőlegény, királyi módon „megkoronázva” (11) ment a városból, vidéki, napbarnította mennyasszonyáért (1,5), hogy azt magával vigye (6-11). Itt minden királyi gazdagságú, ezt szemlélteti a gyaloghintó leírása (9-11): mindez az elköteleződést fejezi ki, a házasságkötés egyszeriségét, örökre emlékezetes voltát.** - A párválasztásnak üdvösséges távlatai vannak. Erről ritkán beszél az Ige, mert Jézus Krisztus szerint sem lesz odaát házasság (Lukács 20,35), de akivel itt elköteleződtünk, az odaát is megkülönböztetően fontossá lesz számunkra, ezt nem tagadja az Ige.***

Cselekedetek 4,32-37

267. dicséret

* Megjegyzés: A keresés próbatétele, az elvesztés lehetősége jelzi, hogy mennyire fontos számomra. Akit elveszíthetek, azt tudom igazán megragadni (4).

**Megjegyzés: A párválasztással, a férfi felvállalta azt a nőt, akit védenie kell, és akiről gondoskodni köteles; a hatvan vitéz jelzi ezt a kötelességet (7-8). A vőlegény legbecsesebb dolgait adta a menyasszonynak, mert mindenre kész érte.

***Megjegyzés: A párválasztással, a férfi felvállalta azt a nőt, akit védenie kell, és akiről gondoskodni köteles; a hatvan vitéz jelzi ezt a kötelességet (7-8). A vőlegény legbecsesebb dolgait adta a menyasszonynak, mert mindenre kész érte.

Szerző: refdunantul  2013.04.16. 04:00 komment

süti beállítások módosítása