HŐSTETTEINK… – 1. Ászá király élete eredményes volt hosszú uralkodása során. Sikerrel győzte le az északi, izráeli királyt, Baasát, és lebontatta a izráeli király által épített várost, Rámát, amely valójában beszorította a déli országrészt, Júdát (17).** – 2. Ezeknek az eredményeknek azonban nagy ára volt. Az eredményeknek mindig ára van; – miközben észre sem vesszük, hogy mi erőlködünk, és elhalkult a könyörgésünk, mert már nem az Úrban bízunk. Ászá eladta a templomi és palotai kincseket, az ország vagyonát (18–20), hogy az arámi, damaszkuszi király, Benhadad segítségét kérje a polgárháborús helyzetben. Betegsége idején (23) mindenféle orvost felhajtott magának (2Krónikák 16,12). Amikor Hanáni próféta megfeddte Ászá királyt a hitetlenségéért, börtönbe záratta a prófétát (2Krónikák 16,10). – 3. Pedig Ászá király hitt az Úrban, nem volt istentelen (11–15), de igazából nem az Úrban bízott. Más hinni az Urat, és más Őrá bízni magunkat. Vegyük észre, hol van „hőstetteink” határa, és honnantól cselekedhet a szabadító Isten, Jézus Krisztus atyja; – aki egyébként minden áldott tettünk cselekvője is.***

Filippi 3,1–14

352. dicséret

* Júda királyaira figyelünk: Roboám, Abijjá, Ászá, júdeai  királyok…

Ászá, Júda királya (Kr. e. 911–870 uralkodásának ideje 41 év).

** Ászá király sikerrel győzte le az északi, izráeli királyt, Baasát, és lebontatta a izráeli király által épített várost, Rámát, amely megerősítette a határőrizetet, korlátozta a mozgást, a kereskedelmet, valójában beszorította a déli országrészt, Júdát (17).

Ászá király földig rombolta Rámát, kiszabadította a bezártságból országát, lerázta az északi igát; – és ő zárta le határait, saját városaival, Gebával és Micpával (22).

*** Bizony, más az eredmény, és más az áldás.

Szerző: refdunantul  2018.04.30. 04:00 komment

süti beállítások módosítása