SALAMON PALOTÁJA nem egy, hanem több épületet jelent, egy egész, egymással összefüggő épületcsoportot. – 1. Beszédes az a tény, hogy a palota fölépítése tovább tartott, mint a templomé, a palota tizenhárom évig épült, a templom fele idő alatt lett kész. Salamon palotája négyszer nagyobb épület volt, mint az Úr temploma (1–12). – 2. Azonnal úgy reagálhatunk a fenti adatokra, ahogy ma is tesszük: Lám, Salamon is a saját palotáját, a saját gazdagodását részesítette előnyben. Lám, minden szentnek maga felé hajlik a keze. Amikor ez felmerül bennünk, rossz tapasztalatainkat általánosítjuk, mert sok hívő ember is, igen ügyesen tudja a saját dolgait előtérbe helyezni, hogy közben az Úr ügye mögé rejtőzik. – 3. Ugyanakkor minden ilyen általánosítás rosszindulatú, gonosz, és nagyon sokszor aljas hazugság, rágalom, csúsztatás, igazságtartalom nélkül. Figyelmesen olvasva az igeszakaszt, világossá lesz, hogy Salamon ebből a nagy épületből csak egy kis részt használt, a többi az egész ország igazgatási feladatait szolgálta. Jól gondoljuk meg, mit beszélünk, mert számon kér rajtunk az Úr minden hiába kimondott szót (Efezus 4,29).

2Korinthus 8,1–15

195. dicséret

* A teljes igemagyarázat:

SALAMON PALOTÁJA nem egy, hanem több épületet jelent, egy egész, egymással összefüggő épületcsoportot.

– 1. Beszédes az a tény, hogy a palota fölépítése tovább tartott, mint a templomé, a palota tizenhárom évig épült, a templom fele idő alatt lett kész.

Salamon palotája négyszer nagyobb épület volt, mint az Úr temploma, hiszen az adatok szerint alapterülete ezerkettőszázötven négyzetméter volt a templom háromszáz négyzetméterével szemben (1–6).

A palota palesztinai mészkőből készült (9–12), és libanoni cédrusfával borították, ebből készült a tetőzet, a mennyezet, az oszlopok, az ablakok és az ajtók (7–11).

A palota nagy udvarát fal védte (12).

– 2. Azonnal úgy reagálhatunk a fenti adatokra, ahogy ma is tesszük: Lám, Salamon is a saját palotáját, a saját gazdagodását részesítette előnyben; – lám a palota nagyobb, ékesebb, mint az Úr temploma: előbb is kezdték építeni (3,1).

Lám, minden szentnek maga felé hajlik a keze.

Amikor ez felmerül bennünk, rossz tapasztalatainkat általánosítjuk, mert sok hívő ember is, igen ügyesen tudja a saját dolgait előtérbe helyezni, hogy közben az Úr ügye mögé rejtőzik.

– 3. Ugyanakkor minden ilyen általánosítás rosszindulatú, gonosz, és nagyon sokszor aljas hazugság, rágalom, csúsztatás, igazságtartalom nélkül.

Figyelmesen olvasva az igeszakaszt, világossá lesz, hogy Salamon ebből a nagy épületből csak egy kis részt használt, a többi az egész ország igazgatási feladatait szolgálta.

Jól gondoljuk meg, mit beszélünk, mert számon kér rajtunk az Úr minden hiába kimondott szót, amely a másikat érdemben bántja és lehetetlenné teszi (Efezus 4,29; Kolossé 3,8).

Salamon palotája nagy volt, de közcélokat szolgált; – miközben a templom méltó imádsággal felépült és berendezéseivel együtt elkészült, az Isten dicsőségére (13–51).

Szerző: refdunantul  2018.04.16. 04:00 komment

süti beállítások módosítása