TÖRTÉNELEMBEN CSELEKSZIK AZ ISTEN. – 1. Nem legenda, valóság üdvösségünk története (1). – 2. Nézzük a kronológiát! Az első vers alapján pontosan behatárolható Salamon király uralkodásának időpontja (Kr. e. 971–931). Uralkodásának negyedik évében kezdték el építeni az Úr templomát, ez Kr. e 966. – 3. Elkezdték a templom építését. – Amit előtte tehetett Salamon (3,1), mindez előkészület volt erre, küldetésének betöltésére, elkezdésére és befejezésére. – Nemcsak építették, hanem felépítették, hiszen hét év után elkészült a templom (38). Amit Isten indítására teszel, azt a kellő időben elkezded, és a magad részét ebből be is fejezed. – Építeni, és templomot építeni, vagyis Isten dicsőségére és a másik javára „építkezni”, hitben építkezni; erre van szükség… – A templom részletes leírása hirdeti az épület szentségét, Isten dicsőségét; azt a pontosságot és rendet, ami a bűntől széteső világban annak a mennynek az előíze, és amit Jézus Krisztus hozott el ebbe a világba. Ott azonban a rend már nem „kimért”, hanem gyönyörűségesen, Isten szerint kedvesen, számunkra építően: szabad. A szabadító szabadságot ajándékoz… (11–36).

2Korinthus 7,8–16

4. zsoltár

* A teljes igemagyarázat:

TÖRTÉNELEMBEN CSELEKSZIK AZ ISTEN.

– 1. Nem legenda, valóság üdvösségünk története (1).

– 2. Nézzük a kronológiát!

– Az első vers alapján pontosan behatárolható Salamon király uralkodásának időpontja (Kr. e. 971–931).

– Uralkodásának negyedik évében kezdték el építeni az Úr templomát, ez Kr. e 966.

– Az Egyiptomból való kivonulás 480 évvel korábban történt, Kr. e. 1446-ban.

– Ziv hónapban, azaz a korabeli időstruktúra második hónapjában, kezdődött a templom építése, ami ma április–május hónapunknak felel meg.

– 3. Elkezdték a templom építését.

– Amit előtte tehetett Salamon (3,1), mindez előkészület volt erre, küldetésének betöltésére, elkezdésére és befejezésére.

– Nemcsak építették, hanem felépítették, hiszen hét év után elkészült a templom (38).

Amit Isten indítására teszel, azt a kellő időben elkezded, és a magad részét ebből be is fejezed.

– Építeni, és templomot építeni, vagyis Isten dicsőségére és a másik javára „építkezni”, hitben építkezni; erre van szükség…

– A templom részletes leírása hirdeti az épület szentségét, Isten dicsőségét; azt a pontosságot és rendet, ami a bűntől széteső világban annak a mennynek az előíze, és amit Jézus Krisztus hozott el ebbe a világba.

Ott azonban a rend már nem „kimért”, hanem gyönyörűségesen, Isten szerint kedvesen, számunkra építően: szabad. A szabadító szabadságot ajándékoz… (11–36)

– 4. Most csak az első versre figyeltünk, szándékosan, hiszen az egész fejezet üzeneteinek gazdagsága éppen annak bizonysága, hogy a teljes Írás, így ez a fejezet is Istentől ihletett és üdvösségesen hasznos (2Timóteus 3,16).

Szerző: refdunantul  2018.04.15. 04:00 komment

süti beállítások módosítása