SALAMON KIRÁLYSÁGA SZERVEZETT. – 1. Itt mindenki a helyén van, és a rend, az egység mindenki számára gyarapodást, jólétet és jóllétet, azaz örömöt ajándékoz (20). – 2. Itt helyükön vannak a vezetők és a vezetettek egyaránt, és nincs különbség, mert közös az ügy, amelyben mindenki a másikra figyelve, azt értékelve teszi odaadó békességgel a magáét (7–19). – 3. Itt a helyén van az Isten! Emiatt működhet az is, amit eddig felsoroltam. A legfőbb tisztségviselők felsorolásában első helyen szerepel a főpap… (2) – 4. De egy „emberi” megjegyzést csak szabadjon tennem. A kényszermunkák felügyelőjének tisztsége jelzi, hogy aki kilógott ebből a rendből, azt nem „lelkigondozták”, hanem megfenyítették és kényszerítették (6). Ugyanakkor a király bizalmasának tisztsége (5) meg azt kiáltja felénk, hogy embertelen ez a szigorú rend, mert az ember, még a rendet fenntartó, erőskezű uralkodó is, szeretet, szabadság, „korlátok nélküli szárnyalás” után vágyik, amit bizalmasával beszélt meg. Na, hogyan egyeztethető össze a kettő? Ez itt a kérdés. Jézus Krisztus szabadságra váltott meg minket, ami a törvény rendjét Isten eredeti gondolata szerint betölti, vagyis még komolyabban veszi… (Galata 5,1).

2Korinthus 6,11–18

115. zsoltár

* A teljes igemagyarázat:

SALAMON KIRÁLYSÁGA SZERVEZETT.

– 1. Itt mindenki a helyén van, és a rend, az egység mindenki számára gyarapodást, jólétet és jóllétet, azaz örömöt ajándékoz (20).

– 2. Itt helyükön vannak a vezetők és a vezetettek egyaránt, és nincs különbség, mert közös az ügy, amelyben mindenki a másikra figyelve, azt értékelve teszi odaadó békességgel a magáét.

Ez nem egy „idea”, hanem az egyetlen lehetőségünk lenne.

Minden nyomorúságunk onnan fakad, hogy képtelenek vagyunk erre, mert önzők és irigyek vagyunk (7–19).

Kísértések persze itt is vannak, túl szép lenne másként, hiszen Júda tartományát nem olvassuk a térképszerű felsorolásban (1), nyilván Adónijjá lázadása miatt (1,5).

– 3. Itt a helyén van az Isten!

Emiatt működhet az is, amit eddig felsoroltam.

A legfőbb tisztségviselők felsorolásában első helyen szerepel a főpap (2), aztán a kancellárok, a főtanácsadók, a hadseregparancsnok, a helytartók, a király bizalmasa, a háznagy a kényszermunkák felügyelője, valamint a tizenkét helytartó (1–7).

Az élő Istenbe vetett hit minden porcikájában átjárta ezt a társadalmat.

– 4. De egy „emberi” megjegyzést csak szabadjon tennem.

A kényszermunkák felügyelőjének tisztsége jelzi, hogy aki kilógott ebből a rendből, azt nem „lelkigondozták”, hanem megfenyítették és kényszerítették (6).

Ugyanakkor a király bizalmasának tisztsége (5) meg azt kiáltja felénk, hogy embertelen ez a szigorú rend, mert az ember, még a rendet fenntartó, erőskezű uralkodó is, szeretet, szabadság, „korlátok nélküli szárnyalás” után vágyódik, amit bizalmasával beszélt meg.

Na, hogyan egyeztethető össze a kettő?

Ez itt a kérdés.

Jézus Krisztus szabadságra váltott meg minket, ami a törvény rendjét Isten eredeti gondolata szerint betölti, vagyis még komolyabban veszi… (Galata 5,1).

Szerző: refdunantul  2018.04.13. 04:00 komment

süti beállítások módosítása