Most még csak arra kap utasítást Mózes, hogy MIKÉNT KELL ÁRONT FŐPAPPÁ ÉS FIAIT PAPOKKÁ SZENTELNIE. Később meg is történt a felszentelés (3Mózes 8). – 1. A felavatási szertartás menetében szinte minden áldozati forma megtalálható, az előírások szerint (10–42). Mózes mindenekelőtt megmosdatja őket a sátor bejárata előtt, majd felöltözteti őket a papi ruhába, felkeni őket olajjal (1–9), majd bemutatják sorban az előírt áldozatokat. Áronnak és fiainak minden áldozat előtt az ő vétkeikért kivérző állat fejére kellet támaszkodniuk. A vérrel megjelölt kicsiny testfelületek, a teljes igénybevételt jelzik (20). – 2. De jó, hogy Jézus Krisztus tökéletes áldozata eltörölte ezt a sok bonyolult, véres szertartást (Zsidókhoz írt levél 9,11). Nem kell a másikat beáldozni, nem kell a másikat okolni, vérét követelni, hogy mi megnyugodhassunk; – nem kell, tilos, Jézus Krisztus golgotai áldozata óta. Nincs az a szent, „kultikus, vallási, papi ügy”, ami ezt indokolhatná. – 3. Jézus Krisztus áldozata mindezt eltörölte, miközben a lényegi üzenet továbbra is érvényes. Minden hívő ember az Úr papja (1Péter 2,9), megváltó szeretetének követe ebben a világban.*

Máté 26,1–29

440. dicséret

* Hozzáfűzés az igemagyarázathoz:

Önmagunkban alkalmatlanok vagyunk.

Jézus Krisztus megváltó szeretete megtisztít bennünket (2Korinthus 3,1–5), ahogy a víz megmos, ahogy az olaj őrzi és láttatja ezt a tisztaságot.

Így aztán az Úr érdemére és erejére támaszkodva, mindenben csak Őneki élhetünk, mert ebben rejlik a saját életünk kiteljesedése is.

Szerző: refdunantul  2018.03.26. 04:00 komment

süti beállítások módosítása