EGYETLEN, ÖRÖK KÉPVISELŐNKRŐL. – 1. Van, ahol nem tudunk helyt állni, méltóbbat kell küldenünk magunk helyett, aki hatékonyan képvisel bennünket és győzelemre viszi ügyünket. Ilyenek voltak az Ószövetségben a papok (1). – 2. A főpap ruhái teljesen eltértek a hétköznapi ruházattól. Ezek a ruhák ékességükben hirdették Isten szentségét. Ez a szentség adott tekintélyt a főpap hivatalának. Vagyis a főpap nem volt szent, Isten kiválasztása, elhívó kegyelme tette őt méltóvá arra, hogy bűnös emberként felvehesse a főpapi ruhát, és gyakorolhassa szolgálatát. Ez a szolgálat már a ruhák felöltésével kezdődött. Áron főpap csak akkor vehette fel a főpapi öltözéket, amikor a szent sátorban tartózkodott (2–5; 6–14). – 3. Jézus bevonult Jeruzsálembe, hogy hordozzon bennünket az Isten színe előtt, elhordozza halálos terheinket, és képviseljen bennünket az üdvözítő Istennél. Ő a mi Megtartónk, egyetlen, örök főpapunk. A „többiek” csak előképei Őneki, az egyetlen igazinak. De jó, hogy biztos eséllyel képvisel bennünket az Úr. Nem veszett el az ügyünk! Ővele nem!

Máté 25,14–46

331. dicséret

A teljes igemagyarázat:

EGYETLEN, ÖRÖK KÉPVISELŐNKRŐL.

– 1. Van, ahol nem tudunk helyt állni, méltóbbat kell küldenünk magunk helyett, aki hatékonyan képvisel bennünket és győzelemre viszi ügyünket.

– 2. A papok, akik a sátori szolgálatot végezték, Áron és négy fia voltak: Nádáb, Abíhú, Elezár és Itamár. Áron volt a főpap (1).

– 3. A főpap ruhái teljesen eltértek a hétköznapi ruházattól.

Ezek a ruhák ékességükben hirdették Isten szentségét.

Ugyanabból az anyagból, karmazsin és lenfonálból készült, mint a szent sátor kárpitja, arannyal és drágakövekkel díszítve.

Ez a szentség adott tekintélyt a főpap hivatalának.

Vagyis a főpap nem volt szent, Isten kiválasztása, elhívó kegyelme tette őt méltóvá arra, hogy bűnös emberként felvehesse a főpapi ruhát, és gyakorolhassa szolgálatát.

Ez a szolgálat már a ruhák felöltésével kezdődött.

Áron főpap csak akkor vehette fel a főpapi öltözéket, amikor a szent sátorban tartózkodott (2–5).

– 4. A főpapi ruha egyik darabja volt az úgynevezett éfód, amely egy ujjatlan ruházatként a főpap felsőtestét takarta.

Első és hátsó részét a vállon kapcsolták össze.

Itt a vállrészen, aranyfoglalatokban, mindkét oldalon, két ónixkövet hordozott a főpap, amelyekbe Izráel tizenkét törzsének neveit vésték, hatosával mindegyik kövön.

Így, amikor Áron bement a szent sátorba, bevitte és hordozta népét az Úr színe előtt (6–14).

– 5. Jézus bevonult Jeruzsálembe, hogy hordozzon bennünket az Isten színe előtt, hogy elhordozza halálos terheinket, és képviseljen bennünket az üdvözítő Isten előtt.

Ő a mi megtartónk, egyetlen, örök főpapunk, a többiek csak előképei Őneki, az egyetlen igazinak.

De jó, hogy biztos eséllyel képvisel bennünket az Úr.

Nem veszett el az ügyünk!

Ővele nem!

Szerző: refdunantul  2018.03.25. 04:00 komment

süti beállítások módosítása