KIK VAGYUNK? MIVÉ LEHETÜNK? – 1. Teológusként nehéz időkben voltam katona másfél évet. Nehéz volt, de kellett. A mai, szemtelen kamaszokat de elvitetném, hogy egy kis rendet, alázatot, tiszteletet tanuljanak. Itt, a „sötét, szigorú” falak között, azonnal kiderült, kiben mi lakozik. – 2. József próbára tette testvéreit. Önmagában a módszer visszatetsző: Valakit hazugsággal megvádolni, valamit élete „zsákjába” csempészni, és „igazoltan megrágalmazni”; – ez vitatható eljárás! Menti József eljárását, hogy szűk körben, jószándékú próbatétel elé állította egykor őt kisemmiző testvéreit. Ma azonban gonosz lélekkel történnek ilyenek, szűk kör pedig nem létezik, mert minden „világnyilvános”. Nem tudjuk igazolni magunkat, ha valahol „kiterítenek” minket... – 3. József testvérei jobbá lettek. Kik vagyunk? Kik voltunk? Mivé lehetünk? (1Timóteus 1,13) Saját erőből csak romlunk, ahogy telnek az évek (Máté 12,45). Jézus Krisztusban igazságunk van. Ez a kegyelmi tény újjászül bennünket, igazol az Isten előtt, hitelessé tesz az emberek előtt, még akkor is, ha földi igazolólevél már nem segíthet rajtunk…

Máté 16,1–12

439. dicséret

A teljes igemagyarázat:

* KIK VAGYUNK? MIVÉ LEHETÜNK?

– 1. Teológusként nehéz időkben voltam katona másfél évet.

Nehéz volt, de kellett.

A mai, szemtelen kamaszokat de elvitetném, hogy egy kis rendet, alázatot, tiszteletet tanuljanak; – beleértve a fiatal lelkészjelölteket is, hiszen az a másfél év többek között hitünk, elhívásunk próbájává lett.

Itt, a „sötét, szigorú” falak között, azonnal kiderült, kiben mi lakozik.

Az akkori politikai helyzetet most nem is keverem ide.

Rettenetes, ijesztő dolgok derültek ki a szorult helyzetekben magunkról, másokról, az emberről; – ugyanakkor az élő hitet csak megerősítette a próba.

– 2. József így tette próbára testvéreit.

Önmagában a módszer visszatetsző: Valakit hazugsággal megvádolni, valamit élete „zsákjába” csempészni, és „igazoltan megrágalmazni”, „rabosítani”, ezzel a közvélemény előtt egy életre tönkre tenni…; – ez gyalázatos eljárás.

Pedig ez történik itt.

Valójában egy ártatlan próba akart lenni az egész.

Ott, akkor, abban a körben el is érte célját, miközben menti József eljárását, hogy szűk körben, jószándékú próbatétel elé állította egykor őt kisemmiző testvéreit.

Ma azonban gonosz lélekkel történnek ilyenek.

Szűk kör pedig nem létezik, minden „világnyilvános”.

Nem tudjuk igazolni magunkat, ha valahol „kiterítenek” minket.

– 3. József testvérei mások lettek, ahogy József is jobbá lett, mint amilyen egykor volt.

Kik vagyunk? Kik voltunk? Mivé lehetünk?

Saját erőből csak romlunk, ahogy telnek az évek (Máté 12,45).

Őbenne, csakis Jézus Krisztusban változhatunk meg!

Az Úrban újjá leszünk, ahogy erről Pál vall (1Timóteus 1,13).

Jézus Krisztusban igazságunk van, kegyelemből.

Ez a tény újjászül bennünket.

Ez a kegyelmi tény igazol bennünket az Isten előtt, miközben hitelessé tesz minket az emberek előtt, még akkor is, ha földi igazolólevél már nem segíthet rajtunk, annyira besározták életünket.

Szerző: refdunantul  2018.02.17. 04:00 komment

süti beállítások módosítása