KORMÁNYOZNI… – 1. A „fáraó” az ország vezetője, de megbízható, hozzáértő munkatársak nélkül semmire sem jut: értelmes és bölcs emberekre van szüksége (33–34). Hogyan találunk olyan embert, akiben isteni lélek van, akiben az Isten Lelke munkál? (38) Ez a legdöntőbb kérdés, minden vezetés, minden munka, minden tevékenység, minden szolgálat és terület esetében; – az Úr szolgálatában kiemelten. – 2. A fáraó meglátta Józsefben ezt az embert, majd kellő hatalmat adott Józsefnek, hogy munkáját végezhesse. Az emberek engedelmességgel tartoztak Józsefnek (40). A cél, a feladat egyértelmű, ebben nincs vita, tiszteletlenség, visszabeszélés (39–45). Egyébként miért lehetne felelősséget vállalni, hogyan lehetne felelősen vezetni, kormányozni? – 3. József hűséggel végezte feladatát; – hatalmával élt, de nem élt vissza azzal. Aztán kiderült, hogy a takarékos rend a bajban mindenki javát szolgálta, vagyis mindenki számára áldássá lett József élete. Az éhínség idején sokan nyertek itt megmenekedést (57). Isten megáldja a rendes, engedelmes, szorgalmas, hűséges életet (46–57).

Máté 15,10–20

205. dicséret

* A teljes igemagyarázat:

KORMÁNYOZNI…

– 1. A „fáraó” az ország vezetője, de megbízható, hozzáértő munkatársak nélkül semmire sem jut: értelmes és bölcs emberekre van szüksége, meg számos segítőre; – ahogy ezt József megfogalmazta (33–34).

De még ennél is többre van szükség.

Ezt a „többet” éppen a fáraó fejezi ki: Hogyan találunk olyan embert, akiben isteni lélek van, akiben az Isten Lelke munkál? (38)

Ez a legdöntőbb kérdés, minden vezetés, minden munka, minden tevékenység, minden szolgálat és terület esetében; – az Úr szolgálatában kiemelten.

– 2. A fáraó nemcsak fején találta a szöget, hanem meg is látta Józsefben ezt az embert, majd kellő hatalmat adott Józsefnek, hogy munkáját végezhesse.

Az emberek engedelmességgel tartoztak Józsefnek (40): – szolgáló hatalom ez, amellyel nem él vissza birtokosa, de amely nélkül semmit sem lehetne elérni, rendbe tenni, végrehajtani.

A cél, a feladat egyértelmű, ebben nincs vita, tiszteletlenség, visszabeszélés (39–45).

Egyébként miért lehetne felelősséget vállalni, hogyan lehetne felelősen vezetni, kormányozni?

– 3. József hűséggel végezte feladatát; – azt, amit rá bíztak.

József a hatalmával élt, de nem élt vissza azzal; – miközben életét megáldotta az Úr.

Aztán kiderült, hogy a takarékos rend a bajban mindenki javát szolgálta, vagyis mindenki számára áldássá lett József élete.

Az éhínség idején sokan nyertek itt megmenekedést (57).

Isten megáldja a rendes, engedelmes, szorgalmas, hűséges életet (46–57).

Szerző: refdunantul  2018.02.14. 04:00 komment

süti beállítások módosítása