HOGYAN LEHET KIBÉKÜLNI? – 1. A kibékülés csoda, amelynek hátterében Isten munkál, aki visszafogja indulatunkat, mint itt Lábánét. Ha ugyanis elkezdjük egymás szemébe mondani a saját sérelmeinket, az indulatok vulkánja „megöl”. Tényleg jobb nem mondani semmit, se jót, se rosszat… (22–24).* – 2. Ugyanakkor a kibékülés ténylegesen mégiscsak akkor történhet meg, ha az alapvető problémákat, sérelmeket, megoldási lehetőségeket tisztázzuk. Ki kell fakadni a sebeknek, egy Istentől rendelt időben, hogy aztán a gyógyulás elkezdődhessen. Lábán is (25–35; 43), Jákób is (36–42) elmondja a saját sérelmeit, és mindegyiknek igaza van, illetve egyiknek sincs… – 3. A kibékülés feltétele a dolgok látható rendezése, lehatárolása: valamiféle megegyezéssel. Szükség lehet kerítésre is, ahogy a szomszédunk és köztünk is van. Lám, a „szövetségkötés” után, a telekhatárra oszlopokat épített Jákób és Lábán (44–54).** – 4. A kibékülésnél azonban sokkal több a megbékülés: a töredelmes szív bűnbánata, másiknak ajándékozott bocsánata…***

Máté 12,38–50

347. dicséret

Hozzáfűzés az igemagyarázathoz:

* Jobb nem szólni se jót, se rosszat, a helyzetek többségében: kimaradni belőle, nem beleszólni, mert csak mérgesedik az ügy; –illetve jobb várni a lehiggadásig.

** Ebben a konkrét kibékülésben benne van az is, hogy többet, vagy egy ideig nem érintkeznek egymással a felek, de legalább nem veszekednek (48–53).

*** – hiszen Isten is megbékült velünk az Úr Jézus Krisztusban. Ez tényleg csoda.

 

Szerző: refdunantul  2018.02.02. 04:00 komment

süti beállítások módosítása