JÁKÓB, SZERZEMÉNYEIVEL EGYÜTT HAZAINDULT. – 1. A hazatérés okai: Ennek emberi oka az volt, hogy Lábán és fiai egyre irigyebbek voltak rá, ezért egyre ellenségesebben viselkedtek vele (1–2). A legnyomósabb érv azonban az volt a hazatérésre, hogy Isten azt mondta Jákóbnak, hogy térjen haza atyái földjére (3). – 2. A hazatérés előtti bizonyságtétel: Jákób ezek után a saját családjának bizonyságot tett (4–16). Ez a bizonyságtétel Isten áldásának tulajdonít minden sikert, aki Jákób teljes erőbevetéssel végzett szolgálatát megáldotta, és nem engedte, hogy emberi rosszindulat megkárosítsa őt (5–7). – 3. A hazatérés átfogó értékelése: Ugyanakkor a szentíró egy másfajta, objektívebb értékelést is hozzátesz Jákób történetéhez. Ez is Isten Igéje, vegyük komolyan: „Így szedte rá Jákób az arámi Lábánt” (20). Ami nekünk áldás és siker, az a másiknak lecsúszás, bukás, kudarc is lehet; – mögötte, Istenre hivatkozva is, sok emberi hamissággal (17–21). Ezt jelzi az is, hogy Jákób családjának úgy kellett megszökni, miközben Ráhel, a szeretett feleség is hozza még magával a „régi bálványokat” (17–21).

Máté 12,31–37

12. zsoltár

* A teljes igemagyarázat:

JÁKÓB, SZERZEMÉNYEIVEL EGYÜTT HAZAINDULT.

– 1. A hazatérés okai:

Ennek emberi oka az volt, hogy Lábán és fiai egyre irigyebbek voltak rá, ezért egyre ellenségesebben viselkedtek vele (1–2).

A legnyomósabb érv azonban az volt a hazatérésre, hogy Isten azt mondta Jákóbnak, hogy térjen haza atyái földjére (3).

Jákób meghallotta Isten hívását az Ígéret földjére.

– 2. A hazatérés előtti bizonyságtétel:

Jákób ezek után családjának elbeszélt mindent; – bizonyságot tett nekik Isten vezetéséről, gondoskodásáról, a Bételben tett fogadalmáról (4–16), miszerint az őt elhívó Istenbe vetett hittel cselekszik mindent az „idegenben”, és így tér haza majd (28,20–22).

Ez a bizonyságtétel Isten áldásának tulajdonít minden sikert, aki Jákób teljes erőbevetéssel végzett szolgálatát megáldotta, és nem engedte, hogy emberi rosszindulat megkárosítsa őt.

Igen, ez a hívő ember bizonyossága és reménysége mindenkor: Isten van velünk, teljes erőnkkel végzett szolgálatunk nem hiábavaló (1Korinthus 15,58), és az Úr nem engedi, hogy kárt valljunk (5–7).

Fontos, hogy a mieink hallják tőlünk ezt a bizonyságtételt!

– 3. A hazatérés átfogó értékelése:

Ugyanakkor a szentíró egy másfajta, objektívebb értékelést is hozzátesz Jákób történetéhez.

Ez is Isten Igéje, vegyük komolyan: „Így szedte rá Jákób az arámi Lábánt” (20).

Ami nekünk áldás és siker, az a másiknak lecsúszás, bukás, kudarc is lehet; – mögötte, minket is, Istenre hivatkozva is, sok emberi hamisság terhelhet ebben (17–21).

Ne csodálkozzunk, hogy Lábán nem örül a kialakult helyzetnek.

Ezt jelzi az is, hogy Jákób családjának úgy kellett megszökni, miközben Ráhel, a szeretett feleség is hozza még magával a „régi bálványokat” (17–21).

Szerző: refdunantul  2018.02.01. 04:00 komment

süti beállítások módosítása