MAI BÁBEL. – 1. A ma embere folyamatosan képernyő előtt ül, valamit nyomkod. Közben állandóan „pittyen” valami. Így véleményezzük, dolgoztatjuk, zsaroljuk, kínozzuk egymást szünet nélkül. A modern kommunikáció áldásai, és még inkább átkai, belemásznak életünk legrejtetteb zugaiba is. Mögötte a bábeli világ lelkülete dagad: minél nagyobbat építeni, nevet szerezni, istenné lenni, gátlástalanul (4–6). „Örökélet pótlékok” ezek. – 2. Isten számára valójában nevetséges, jelentéktelen, törpe állapot az, amit mi nagynak gondolunk, és minél nagyobbak leszünk, annál inkább törpülünk (5). – 3. Áldott legyen az Isten, hogy Ő nemcsak letekint törpeségünkre, hanem közénk jött, szólt, megszólított, figyelmeztetett, megváltó szeretetével az örök élet tágasságába helyezett, hogy abbahagyhassuk végre a kárhozatos pótcselekvéseket. Hagyd abba! (8) Ma legalább egy emberrel kevesebbet zaklass azzal, hogy felhívod, és ne nyisd meg a közösségi oldaladat azért, hogy a benned tomboló bábeli káoszt levezesd. Inkább beszélgess a gyerekeddel, öleld meg a hitvestársadat, még inkább imádkozz, figyelj az Úr szavára… (8).

Máté 6,1–8

474. dicséret

* A teljes igemagyarázat:

MAI BÁBEL.

– 1. A ma embere folyamatosan képernyő előtt ül, valamit nyomkod.

Közben állandóan „pittyen” valami.

Így véleményezzük, dolgoztatjuk, zsaroljuk, kínozzuk egymást szünet nélkül.

A modern kommunikáció áldásai, és még inkább átkai, belemásznak életünk legrejtetteb zugaiba is.

Mögötte a bábeli világ lelkülete dagad: minél nagyobbat építeni, nevet szerezni, istenné lenni, gátlástalanul (4).

Mindez a kezdet, abban a tekintetben mindenképpen, hogy a vége nem kérdéses: összeomlás (6).

„Örökélet pótlékok” ezek, az idegbeteg „városi” ember kibírhatatlan feszültségeinek tünetegyüttesei, amivel kényszeresen billentyűt nyomkod, ír, közzétesz, kritizál, fröcsög, csoportosul, „világot vált meg” a maga igazával…

Amit Bábel korában úgy tettek, ma így tesszük; – de a lényeg a gátlástalanul halálos összevisszaság érthetetlenül önző nyomorúsága.

– 2. Isten számára valójában nevetséges, jelentéktelen, törpe állapot az, amit mi nagynak gondolunk, és minél nagyobbak leszünk, annál inkább törpülünk.

Érthetetlen beszédek, értelmezések, világmagyarázatok; – érthetetlen cselekedetek; – értelmetlen életek törpítenek… (5).

– 3. Áldott legyen az Isten, hogy nemcsak letekint törpeségünkre, hanem közénk jött, szólt, megszólított, figyelmeztetett, megváltó szeretetével az örök élet tágasságába helyezett, hogy abbahagyhassuk végre a kárhozatos pótcselekvéseket.

Hagyd abba! (8)

Ma legalább egy emberrel kevesebbet zaklass azzal, hogy felhívod, és ne nyisd meg a közösségi oldaladat azért, hogy a benned tomboló bábeli káoszt levezesd.

Inkább beszélgess a gyerekeddel, öleld meg a hitvestársadat, még inkább imádkozz, figyelj az Úr szavára… (8).

Szerző: refdunantul  2018.01.08. 04:00 komment

süti beállítások módosítása