Lefordítom a jóléti társadalmak nyelvére a mai Igét. „JAJ”, NEKÜNK MA IS, hiszen a „túlzott jólét”, az általános gazdagság veszélyes (1). – 1. Egyrészt nem tudjuk azt mondani, hogy elég, nem kell több, vagyis telhetetlenné tesz (3b). – 2. Másrészt a jólét zsugorivá tesz, mert nem tudjuk továbbadni másoknak a felesleget, hanem önző módon mindent megtartunk magunknak (4). – 3. Aztán a jólét elkényeztet, élvezetek hajszólójává, szenvedélyek rabjává torzít (5); – vagy tehetetlenné tesz, ahol sokszor „áltevékenységek” és „álproblémák” fárasztanak el bennünket; – ezért „egy kis valós probléma is” depresszióba taszít sokakat, a halál ténye végképp (1–2). – 4. A jólét gátlástalanná tesz: Nézem az elkényeztetett, felcseperedő gyerekeket: önös érdekeit képviselő felnőtt lesz nagy részükből (6). – 5. A legnagyobb baj az, hogy a jólét hitetlenné tesz, álhitek, álvallások tömege jelenik meg, ide értve mindenféle terápiát, amely a saját testét–lelkét dajkálja; vagyis dicsőíti az ént, és nem tud hálát adni, végképp nem tud már leborulni az élő Isten előtt, hogy Őhozzá meneküljön megoldásért (4). 

Ezékiel 47,1–12

327. dicséret

* A teljes igemagyarázat:

Lefordítom a jóléti társadalmak nyelvére a mai Igét.

„JAJ”, NEKÜNK MA IS, hiszen a „túlzott jólét”, az általános gazdagság veszélyes (1).

– 1. Egyrészt nem tudjuk azt mondani, hogy elég, nem kell több, vagyis telhetetlenné tesz (3b).

– 2. Másrészt a jólét zsugorivá tesz, mert nem tudjuk továbbadni másoknak a felesleget, hanem önző módon mindent megtartunk magunknak (4).

– 3. Aztán a jólét elkényeztet, kényelmessé, élvezetek hajszolójává, szenvedélyek rabjává torzít (5); – vagy tehetetlenné tesz, ahol sokszor „áltevékenységek” és „álproblémák” fárasztanak el bennünket, amely nem tanult meg kezelni, elhordozni valós problémákat; – ezért „egy kis probléma is” depresszióba taszít sokakat; – a halál ténye végképp (1–2).

– 4. A jólét gátlástalanná tesz!

Nézem az elkényeztetett, felcseperedő gyerekeket: önös érdekeit képviselő, szemtelen, tiszteletlen, határokat nem ismerő, önhitt, gátlástalan, kegyetlen, erőszakos felnőtt lesz nagy részükből (6).

– 5. A legnagyobb baj az, hogy a jólét hitetlenné tesz.

Álhitek, álvallások tömege jelenik meg, ide értve mindenféle terápiát, amely a saját testét és lelkét, érzelmeit dajkálja; vagyis dicsőíti az ént, és nem tud hálát adni; végképp nem tud már leborulni az élő Isten előtt, hogy Őhozzá meneküljön megoldásért (4).

Szerző: refdunantul  2017.12.21. 04:00 komment

süti beállítások módosítása