MINDEN KEGYELEM. – 1. Dicsekvésre, elbizakodottságra nincs okunk, mert a dicsekvő a maga érdemének, erejének tud be mindent. Ez a dicsekvés azért gonosz, mert magának hazudja azt, ami nem az övé, de amiből mégis kap (16). Ez a dicsekvés úgy „kereskedik”, mintha örök élete lenne. (13). Ez a dicsekvés nem számol az Istennel, annak kegyelmével, csak saját magával. – 2. Dicsekvés helyett alázatra van szükségünk. Ez az alázat a könyörülő Isten ajándéka. Ez az alázat összetörve leborul az Úr előtt, belátja a maga bűnös, beteg, halandó, elveszett voltát. Ez az alázat belátja, hogy az Úr megtartó kegyelme nélkül nincs holnap, elviselhetetlen a ma, és nincs értelme semmiféle birtoklásnak, erőfitogtató „sikernek”; – mert lehelet az emberi élet önmagában, pára, ami elillan (14). – 3. Dicsekvés helyett hálaadásra van okunk, a Jézus Krisztusban. Hiszen Isten Őbenne kegyelmesen hordoz bennünket, hogy most, ma tegyük a dolgunkat, képviselve az Ő jóságát és az Őtőle való jó hírt a világban (17), a holnapot pedig bízzuk bátran Őrá, hiszen örök életünk van (15).

Ezékiel 46,16–24

326. dicséret

* A teljes magyarázat:

MINDEN KEGYELEM.

– 1. Dicsekvésre, elbizakodottságra nincs okunk, mert a dicsekvő a maga érdemének, erejének tud be mindent.

Ez a dicsekvés azért gonosz, mert magának hazudja azt, ami nem az övé, de amiből mégis kap (16).

Ez a dicsekvés úgy tervez, harácsol, „kereskedik”, mintha örök élete lenne.

Ez a dicsekvés mindig többet akar, soha nem elégedett… (13).

Ez a dicsekvés nem számol az Istennel, annak kegyelmével, csak saját magával.

– 2. Dicsekvés helyett alázatra van szükségünk.

Ez az alázat a könyörülő Isten ajándéka.

Ez az alázat összetörve leborul az Úr előtt, belátja a maga bűnös, beteg, halandó, elveszett voltát.

Ez az alázat belátja, hogy az Úr megtartó kegyelme nélkül nincs holnap, elviselhetetlen a ma, és nincs értelme semmiféle birtoklásnak, erőfitogtató „sikernek”; – mert lehelet az emberi élet önmagában, pára, ami elillan (14).

Minden megújulás ezzel a „belátással” kezdődik.

– 3. Dicsekvés helyett hálaadásra van okunk, a Jézus Krisztusban.

Hiszen Isten Őbenne kegyelmesen hordoz bennünket; – hogy most, ma tegyük a dolgunkat, képviselve az Ő jóságát és az Őtőle való jó hírt a világban (17); – a holnapot pedig bízzuk bátran Őrá, hiszen örök életünk van.

– Minden kegyelem.

Ez a kegyelem pedig elég, nem kell több! (15)

Szerző: refdunantul  2017.12.20. 04:00 komment

süti beállítások módosítása