MENNYI KONFLIKTUS KÖZÖTT ÉLÜNK. A földi, testi, ördögi „bölcsességünk” termékei ezek (15). –  1. A világban a hivatalok, munkahelyek, vállalatok szigorú, majdnem „diktatórikus rendben” működnek, ahol nyilvános vita kizárt, a „feladatok”, „hatáskörök”, „hatalmi viszonyok” tisztázottak. A „testi bölcsesség” ugyanis csak így tartható kordában, fegyelemmel, értelmes, egyértelmű renddel. – 2. Az egyházban azonban merjük remélni, hogy az újjászületett testvérek közösségében mindez működhet másként. De nem működik. Az igeszakasz kifejezéseivel élve: keserű irigység, viszálykodás, irgalmatlanság tombol közöttünk is (15–17). Mivel azonban az egyházban a „viszonyok nem tisztázottak”; – a krisztusi szeretetre, a szolgálatra, meg Igékre hivatkozva mindenki azt tesz, amit akar. Hirdetjük, de nem éljük a Krisztust. – 3. Nyilván már az első keresztyén nemzedék körében gondot okozott ez a kérdés. Ezért szán Jakab egy egész levelet a problémának… Adventi ima fakad fel szívünkből. Jöjj, Urunk, Jézus Krisztus! Adj megtérést, újjászületést néped körében!

Ezékiel 45,1–12

126. zsoltár

* A teljes igemagyarázat:

MENNYI KONFLIKTUS KÖZÖTT ÉLÜNK.

A földi, testi, ördögi „bölcsességünk” termékei ezek (15).

A gond az, hogy az egyházban is sok a konfliktus.

  1. A világban a hivatalok, munkahelyek, vállalatok szigorú, majdnem „diktatórikus rendben” működnek, ahol nyilvános vita kizárt, a „feladatok”, „hatáskörök”, „hatalmi viszonyok” tisztázottak.

A „testi bölcsesség” ugyanis csak így tartható kordában, fegyelemmel, értelmes, egyértelmű renddel.

– 2. Az egyházban azonban merjük remélni, hogy az újjászületett testvérek közösségében mindez működhet másként.

De nem működik.

Az igeszakasz kifejezéseivel élve: keserű irigység, viszálykodás, hamis dicsekvés, zűrzavar, békétlenség, részrehajlás, méltánytalanság, tisztátalanság, irgalmatlanság, azaz gonosz tett található, számos formában, közöttünk is (15–17).

Mivel azonban az egyházban a „viszonyok nem tisztázottak”; – a krisztusi szeretetre, a szolgálatra, meg Igékre hivatkozva mindenki azt tesz, amit akar.

Hirdetjük, de nem éljük a Krisztust.

– 3. Nyilván már az első keresztyén nemzedék körében gondot okozott ez a kérdés.

Ezért szán Jakab egy egész levelet a problémának; – miszerint lehetetlen az, hogy a megtért, újjászületett ember és nép életében ne legyen láthatóvá ez az „új”; – hiszen itt nem a földi, testi, ördögi bölcsesség irányít (15); –hanem az Isten Lelke által, maga az Úr Jézus Krisztus, aki „felülről”, a mennyei bölcsesség szabadságával ajándékozott meg bennünket.

Adventi ima fakad fel szívünkből.

Jöjj, Urunk, Jézus Krisztus!

Adj megtérést, újjászületést néped körében!

Szerző: refdunantul  2017.12.17. 04:00 komment

süti beállítások módosítása