ÖRÖKÖSÖK VAGYUNK! – 1. Kiskorú örökösök voltunk. Amíg az örökös kiskorú, addig gyámkodnak felette, az apa által meghatározott módon és ideig; – noha kiskorúként is övé a vagyon, de afelett még nem rendelkezik. Kiskorúként ki vagyunk szolgáltatva a világ elemeinek. Ez a kiskorúság azt jelenti, hogy már az enyém az, amivel még nem tudok élni.  Mennyi komolyzenei CD–m, mennyi könyvem van, ott vannak a szemem előtt, az én tulajdonaim, és nem jutok hozzájuk; – ott a Balaton a lábam előtt, és nem fürdök benne… (1–3). – 2. A mai evangélium az, hogy kiskorú örökösök voltunk, de eljött az idő teljessége, és Jézus Krisztusban felnőtt, nagykorú örökösök lettünk; – „gyámok” helyett megváltott, örökséghez hozzáférő felnőttek lettünk (4–7). – 3. De lesz még ennél is jobb a helyzet. A kiskorú és felnőtt örökösből megérkezett örökösök leszünk majd, Jézus Krisztus visszajövetelével (4). Már hozzáférünk az örököséghez, de ebben a világban még nem tudjuk azt maradéktalanul „megragadni”. „Odaátra” megérkezve, bocsánat a kifejezésért, „maradéktalanul élvezhetjük” majd az Ő mérhetetlen gazdagságát (Efezus 2,7).

Ezékiel 23,36–49

470. dicséret

* A teljes igemagyarázat:

ÖRÖKÖSÖK VAGYUNK!

– 1. Kiskorú örökösök voltunk.

Amíg az örökös kiskorú, addig gyámkodnak felette, az apa által meghatározott módon és ideig; – noha kiskorúként is övé a vagyon, de afelett még nem rendelkezik.

Kiskorúként alárendeltek, szolgák vagyunk; – potenciális örökösként is.

Kiskorúként ki vagyunk szolgáltatva a világ elemeinek.

Tökéletes diagnózis ez rólunk, emberekről.

Jézus Krisztus nélkül ki vagyunk szolgáltatva a világ minden hatásának; – a szabadság összes látszatát keltve is.

Ez a kiskorúság azt jelenti, hogy már az enyém az, amivel még nem tudok élni. 

Mennyi komolyzenei CD–m, mennyi könyvem van, ott vannak a szemem előtt, az én tulajdonaim, és nem jutok hozzájuk; – ott a Balaton a lábam előtt, és nem fürdök benne… (1–3).

– 2. A mai evangélium az, hogy kiskorú örökösök voltunk, de eljött az idő teljessége, és Jézus Krisztusban felnőtt, nagykorú örökösök lettünk, törvény helyett kegyelem alatt vagyunk, szolgák helyett Isten szabad fiaivá lettünk; – gyámok helyett megváltott, örökséghez hozzáférő felnőttek lettünk; – és ezzel a nagykorúsággal hálatelt, határokat ismerő, az isteni rendhez igazodó alázattal élünk.

Isten Lelke megfürdetett bennünket az „örökség újjászülő vízében” (4–7).

– 3. De lesz még ennél is jobb a helyzet.

A kiskorú és felnőtt örökösből megérkezett örökösök leszünk majd, Jézus Krisztus visszajövetelével.

Már hozzáférünk az örököséghez, de ebben a világban még nem tudjuk azt maradéktalanul „megragadni”.

„Odaátra” megérkezve, lesz elegendő „időnk”, lehetőségünk, „bölcsességünk”, szeretetünk, hogy birtokba vegyük, feldolgozzuk, bocsánat a kifejezésért, „maradéktalanul élvezzük” az Ő mérhetetlen gazdagságát (Efezus 2,7).

Szerző: refdunantul  2017.11.21. 04:00 komment

süti beállítások módosítása