A LEGFONTOSABB KIJELENTÉSEK HANGOZNAK EL JÉZUS KRISZTUSRÓL. – 1. Jézus hagyja magát, nem üt vissza, szelíd és alázatos marad akkor is, amikor megalázzák, az arcába vágva megverik (1–3). Jézus hagyja magát, miközben Isten cselekszik, éppen így… – 2. Jézusról kimondják, Pilátus és a többiek, a legfontosabbakat, noha nem tudatosan, nem teológiai értelemben teszik ezt, de itt Isten minden pillanatot a kezében tart. Igen, Ő Jézus, a Krisztus! – Ő a király (3), nemcsak a zsidók, hanem az egész világ, az egész mindenség királya (Filippi 2,9). – Semmiféle bűn nem található benne (4), mégis Ő az, aki kínhalállal (6), a törvény büntetését elhordozza (7), de Isten Fiaként hordozza el azt (7), ezért legyőzi a halált, és megszabadít bennünket (1Korinthus 15,20). – Ő az ember, ilyen az ember, Isten eredeti gondolata szerint, ilyenné akar újjászülni bennünket (5). – 3. Pilátus kihozta őt a „népnek”, és nem tudta, hogy Ő az, aki kihozza a „népet” a „halálból”…

Ezékiel 11,14–25

8. zsoltár

Hozzáfűzés az igemagyarázathoz:

* Ahogy az ember, amíg él, akaratlanul is lélegzetet vesz, és ezzel is kénytelen tanúskodni az éltető Istenről; – úgy itt is akaratlanul, mert Isten így akarta, a legfontosabb kijelentések hangoznak el Jézus Krisztusról.

Olyan ez, mint amikor valaki elszólja magát, olyat mond, amit nagyon nem akart volna, vagy aminek súlyosságát akkor nem, csak később, vagy ő maga soha nem érhet fel ésszel, szívvel, hittel.

Szerző: refdunantul  2017.10.28. 04:00 komment

süti beállítások módosítása