JÉZUS KRISZTUS KIVÁLASZTOTT! – 1. Jézus Krisztus választott ki minket, nem pedig mi Őt (16). Ő pedig soha nem engedi elveszni népét. A mi emberi választásaink gyarlók, hűtlenek, koronként változnak. Az Úr választása örök, megmásíthatatlan, hűséges végzés. – 2. Ez a kiválasztás Isten megváltó, értünk lehajoló szeretete, amelynek nyomán az Ő barátai lehetünk (12–13).  – 3. Isten kiválasztó kegyelmének bizonyosságából fakad minden emberi lehetőség. A gyümölcstermő élet jellemzői (16): – Egymás szeretete, amely mindig a testvérek közösségében kezdődik, és belülről hat kifelé (12). – Ez a szeretet önfeláldozó, önmegtagadó szeretet, de ez a szeretet soha nem önfeladó szeretet, hiszen hitünket soha nem tagadhatjuk meg valamiféle hamis szeretetre hivatkozva. – Ez a szeretet örömöt ajándékozó szeretet, amely egyre inkább teljessé lesz Isten népének életében (15). 

Példabeszédek 31,1–9

106. zsoltár

* A teljes igemagyarázat:

JÉZUS KRISZTUS KIVÁLASZTOTT!

– 1. Jézus Krisztus választott ki minket, nem pedig mi Őt (16).

Ő pedig soha nem engedi elveszni népét.

A mi emberi választásaink gyarlók, hűtlenek, koronként változnak.

A hetvenes években épült házak formáját, megjelenését, burkolását mi választottuk meg, akkor szépnek láttuk, amit ma leverünk, kidobunk, mert elavult, mert más és új formákat választunk.

Amit egykor szépnek találtunk, annak varázsa idővel megkopik, aztán a még távolabbi időben a nosztalgia ismét megszépítheti ezeket.

A mi választásunk ilyen gyarló.

Az Úr választása örök, megmásíthatatlan, hűséges végzés. 

– 2. Ez a kiválasztás Isten megváltó, értünk lehajoló szeretete, amelynek nyomán az Ő barátai lehetünk, miközben soha nem leszünk egyenrangúak egymással, mert akkor Ő nem lenne Isten, és így nem lenne számunkra megváltás (12–13).

Isten Jézus Krisztusban közölt szeretete által nem szolgák vagyunk, hanem az Úr barátai, és egymás testvérei, akik tudják azt, hogy mennyire szereti őket megváltó Uruk, hiszen Ő ezt elmondta, kijelentette népének, akik ezt meghallhatták (15). 

– 3. Isten kiválasztó kegyelmének bizonyosságából fakad minden emberi lehetőség, amit a mai igeszakaszunk felsorol.

A gyümölcstermő élet (16), vagyis Isten parancsainak cselekvése kapcsán (10). A gyümölcstermő élet jellemzői:

– Egymás szeretete, amely mindig a testvérek közösségében kezdődik, és belülről hat kifelé (12).

– Ez a szeretet önfeláldozó, önmegtagadó szeretet, de ez a szeretet soha nem önfeladó szeretet, hiszen hitünket soha nem tagadhatjuk meg valamiféle hamis szeretetre hivatkozva. Jézus Krisztus határtalan szeretete soha nem tagadta meg Istentől kapott küldetését.

– Ez a szeretet örömöt ajándékozó szeretet, amely egyre inkább teljessé lesz Isten népének életében (15). 

– 4. Maradjunk meg tehát az Ő szeretetében! (9)

Hiszen, ahogy a hal a vízben, a fa a talajban, a repülő a levegőben „élhet”, így tapasztalhatjuk meg mi az élet teljességét egyetlen életelemünkben, a mi Urunk Jézus Krisztusban.

Az Ő kiválasztó kegyelme garantálja, hogy mindvégig meg fogunk maradni ebben a szeretetben!

Szerző: refdunantul  2017.10.15. 04:00 komment

süti beállítások módosítása