JÓEL PRÓFÉTA KÖNYVE sok talányt vet fel. – 1. Jóel próféta személye ismeretlen, fellépésének ideje is nehezen meghatározható. – 2. Több utalás arra mutat, hogy Jóel próféta működése a babiloni fogság ideje utánra tehető (4,2), a templom és a városfal említése (1,14; 2,7–9) az újjáépítés utáni körülményeket idézi (Kr. e 515–445). – 3. Jóel próféta nevének jelentése: „Az Úr az Isten”. – 4. Jóel próféta küldetése egyetlen üzenet: – Az Úr napja eljövetelének meghirdetése, amely Isten népének jövővárásában központi helyet foglalt el. – A prófécia elhangzásának alkalma egy hosszan tartó aszály ideje alatt elvonuló sáskajárás, amelyet Jóel az egész világra kiterjedő isteni ítélet előjelének lát. – Ez az ítélet Isten népét bűnbánatra és igaz megtérésre hívja, hogy Isten kegyelmet gyakorolhasson rajta. – Az Úr napjának egyértelmű előjelei vannak. Ezek a jelek az idők beteljesedésére készítenek elő. Az egyik legfontosabb ilyen előjel, hogy Isten, az Ő Lelkét ki fogja tölteni népére (3,1). – 5. Most is „bugyborog” a világ, de mi hitben járva nem félünk; – sőt, ébredést remélünk!*

1Korinthus 9,19–23

227. dicséret

Hozzáfűzés az igemagyarázathoz:

* – A sáskák, hernyók, szöcskék, cserebogarak rokonértelmű költői kifejezések.

– A lényeg: Akkora a pusztítás, hogy semmi sem marad az országból (4).

– A próféta szerint a pusztító nyomorúság tapasztalatát, és ennek mindenkori lehetőségét tovább kell adni az elkövetkezendő nemzedékeknek (1–2). Mégpedig azért, hogy ez a veszély tudatosuljon mindenkiben.

– Az iszákosok és a borivók is térjenek magukhoz, mert nem lesz mit inniuk, minden termés odalesz (16–17).

– De ennél nagyobb baj, hogy nem lesz mit ennie a népnek (5–7). A sáskajárást szárazság is tetézi (12). Nincs mit enni és inni (16–20).

– A képeknek azonban a tényszerű pusztításon túl szimbolikus jelentőségük van.

– A szőlő és a fügefa bibliai jelképek, Isten országának bőségét hívatottak hirdetni. A sáskák pedig, mint egy legyőzhetetlen had, felzabálják az Isten ígéreteit? Micsoda ítélet? Mit követett el az Isten népe, hogy Istene szinte visszavonja ígéreteit? (10–12)

Szerző: refdunantul  2017.07.31. 04:00 komment

süti beállítások módosítása