MIBEN MUTATKOZIK MEG ISTEN MINDENHATÓSÁGA? – 1. Cáfolhatatlanul, részletesen írja le Jób beszéde mindazt, amit társadalmi igazságtalanságnak nevezünk.* – 2. Nehéz tudomásul vennünk azt, hogy Isten mindenhatósága elsőrenden nem a társadalmi igazságosságban mutatkozik meg. Isten igazságossága egyébként is más, valójában több, mint a mi emberi igazságosság utáni, indulatokkal teli vágyunk. Isten nem társadalmi reformer, végképpen nem forradalmár. Ezt a világot az Ő Szentlelke nem társadalmi reformok által járja át. – 3. A Filemon levél szerint, a megtért rabszolga továbbra is rabszolga marad, és megtért ura is marad Istentől rendelt helyén; – de ha mindketten megtértek, ez már nem jelent nyomorúságot, szenvedést, visszaélést, hierarchiát, hanem az Istentől rendelt helyünkön, Őt dicsérő életet. Vagyis Isten nem közvetlenül, hanem közvetetten igenis kihat a társadalmi igazságosságra is. – 4. Ennél azonban sokkal többet ad az Úr! Jézus Krisztust, örök életet, ezért elégedettséget az itteni világban (1Timóteus 6,6).** Ez az Ő mindenhatóságának igazi ajándéka.

Cselekedetek 25,1–5

35. zsoltár

Hozzáfűzés az igemagyarázathoz:

* – Leegyszerűsítve a gazdagság és a szegénység problémája ez, amely rettenetes könyörtelenséggel nyomorítja meg a világot, mióta eszmélünk.

– Sőt, ha a szegény lesz gazdag, akkor a szegényből lett gazdag sem veszi már észre kegyetlenségeit, elnyomó természetét.

– Ilyen nyomorult az ember.

** – Ennél azonban sokkal többet ad az Úr! Jézus Krisztust, örök életet, ezért elégedettséget az itteni világban (1Timóteus 6,6).

– Ez az Ő mindenhatóságának igazi ajándéka, amiből minden egyéb itteni társadalmi jó is következhetne.

– De ad ítéletet is, mert nem tűri azt sem, ha az ember minden határt túllépve embertársát semmibe véve tiporja az Ő dicsőségét (1)

Szerző: refdunantul  2017.07.04. 04:00 komment

süti beállítások módosítása