Életmentően szükséges, hogy A DOLGOK ALAPVETŐEN MÁS FORDULATOT VEGYENEK.* – 1. Jóáb, Dávid hadseregparancsnoka is látta, hogy nagy a feszültség Dávid király, és a fia, Absolon között. Ez a feszültség lekötötte a király minden gondolatát és erejét (1).** – 2. Jóáb elkezdett intézkedni. Ez az emberi intézkedés azonban igen gyarlóra sikerült. Jóáb felbérelt egy asszonyt (18–20), aki kitalált tanmesével, szószátyár módon hízelegve próbálta a királyt rávenni arra, hogy béküljön meg a fiával (2–17). Ez az asszony tipikus „néprajzi jelenség” (egyházi folklór).*** – 3. Jóáb Nátán próféta módszerét másolta le, amely a király életét valóban más irányba fordította. A prófétát azonban az Úr küldte. Jóáb ehhez képest csak gyengén ügyeskedik, így az egész jelenet mesterkéltsége szinte nevetséges. Az egyház is csak az Isten hatalmának cselekvésében bízhat, és nem gyarló, hatni akaró módszerek ügyeskedésében. – 4. Csak az Úr ereje képes arra, hogy alapvetően más fordulatot vegyen az életünk, ahogy ezt Ő megmutatta Jézus Krisztusban. Van út a halálból az életbe, Őáltala.

Cselekedetek 8,1–8

380. dicséret

Hozzáfűzés az igemagyarázathoz:

* Valahogy úgy, ahogy a végállomáson a vonatot ellenkező irányba fordítják, mert tovább nincs sín, vagyis lehet haladni tovább is, de az iszonyatos pusztításokkal jár.

** Mivel Jóáb Absolonra úgy tekintett, mint a király utódjára, Amnón halála után különösen, ezért úgy látta, hogy nem mehetnek így tovább a dolgok.

*** Az asszony tökéletesen játszotta a szerepét, amelyben megmaradt fiának kérte a király védelmét haragosainak vérbosszújától. Az asszony azonban túljátszotta a szerepét, és a király gyanút fogott.

Szerző: refdunantul  2017.05.09. 04:00 komment

süti beállítások módosítása