Nagyszombat reményteli várakozás a mában, mert holnap felragyog a tegnap értelme. Húsvétkor felragyogott nagypéntek üzenete, értelme, titka. Ez az örömhír ad tartást a jelennek, bocsánatot a múltnak, és reményt a jövőnek; – mégpedig úgy, hogy a jövő tágassága meggazdagítja a jelent. Innentől kezdve világossá lesz néhány ALAPVETŐEN „ÚJ”, AMI CSAK JÉZUS KRISZTUS AJÁNDÉKA LEHET. – 1. Jézus Krisztusra tekintve kiderül, hogy minden itteni csatározásunk gyalázat, minden erőből való harcunk egymás ellen, bevetett trükkökkel, lélektani hadviseléssel, csak ideig való győzelmet hoz, mert valójában mindenki vesztes ebben a gyalázatban (1–6). – 2. Jézus Krisztusra tekintve világossá lesz, hogy az irgalom az egyetlen Istennek kedves magatartás, minden helyzetben. Gyalázat, ahogy a kimerült győztesek másnap viselkednek, fosztogatnak, barbár módon meggyalázzák a király holttestét. Barbárok vagyunk az Úr nélkül (8–13).

Márk 15,42-47

343. dicséret

A teljes igemagyarázat:

* Nagyszombat reményteli várakozás a mában, mert holnap felragyog a tegnap értelme.

Húsvétkor felragyogott nagypéntek üzenete, értelme, titka: Jézus Krisztus meghalt, eltemették, de feltámadott, legyőzve a halált, és mindent, ami halálos ebben a világban.

Tehát megváltott emberek vagyunk.

Ez az örömhír ad tartást a jelennek, bocsánatot a múltnak, és reményt a jövőnek; – mégpedig úgy, hogy a jövő tágassága meggazdagítja a jelent.

Innentől kezdve világossá lesz néhány ALAPVETŐEN „ÚJ”, AMI CSAK JÉZUS KRISZTUS AJÁNDÉKA LEHET.

– 1. Jézus Krisztusra tekintve kiderül, hogy minden itteni csatározásunk gyalázat, minden erőből való harcunk egymás ellen, bevetett trükkökkel, lélektani hadviseléssel, csak ideig való győzelmet hoz, mert valójában mindenki vesztes ebben a gyalázatban.

A filiszteusok Saul fiainak megölésével, majd a király lenyilazásával megijesztették Isten népét (7).

Érthető, hogy Saul nem akart élve a filiszteusok kezébe kerülni (1-6). 

– 2. Jézus Krisztusra tekintve világossá lesz, hogy az irgalom az egyetlen Istennek kedves magatartás, minden helyzetben. 

Gyalázat, ahogy a kimerült győztesek másnap viselkednek, fosztogatnak, barbár módon meggyalázzák a király holttestét.

Barbárok vagyunk.

Egyedül az érettünk meghalt, irgalmas, megváltó Jézus Krisztus által van esélyünk arra, hogy másként bánjunk egymással, ahogy erre Jábés–Gileád lakói itt példát adnak, minden barbárságra nemet mondva (8–13).

– 3. Jézus Krisztusra tekintve újjá lehetünk.

Olyanokká lehetünk, mint amilyen Saul fia, Jónátán volt, aki hűséges maradt apjához, miatta és vele halt meg, miközben Isten emberének, Dávidnak útját készítette elő, ő pedig végleg a háttérben maradt (2).

– Gondoljunk bele, mit tettünk mi, és teszünk folyton..., – ennek ellenére mit tett és tesz velünk az Úr?

Szerző: refdunantul  2017.04.15. 04:00 komment

süti beállítások módosítása