– 1. Dávid egyre sikeresebb lett. Ennek látható jelei voltak: hadi sikerek (6–9; 25–27), társadalmi sikerek (22–24), népszerűség (14–16), magasrangú nők kegyei (17–24). – 2. Sikeresnek lenni veszélyes. Egyrészt azért, mert a siker nagy kísértés. Az ember könnyen elbízhatja magát, ahogy ez a nyomorúság később Dávidot is elérte. Másrészt a siker azért is veszélyes, mert azonnal irigyek, sőt halálos ellenségek támadnak. Az illető egyszerre csak az utálat tárgya lesz bizonyos körökben. Minél nagyobb a siker, annál nagyobb körökben és annál életveszélyesebben rombol ez az utálat (10–13). A siker és a félelem egy idő után együtt járnak (12). Saul király a dárdájával Dávidra támadt (11), hiszen már nem csak féltékeny volt a király Dávidra, hanem annak ellenségévé lett (27). – 3. A siker csak akkor legitim, ha a siker valójában áldás; vagyis, ha az nem emberi trükkök, erőlködések, vagy magunknak tulajdonított tehetség eredménye, hanem az Isten ajándéka, amit egy bizonyos időre azért kaptunk Őtőle, hogy azzal az Ő dicsőségére és sokak javára éljünk, és amikor kell, visszaadjuk annak, akitől azt kaptuk. Dávid azért járhatott minden útján sikerrel, mert vele volt az Úr (14).

Márk 10,32-45

357. dicséret

A teljes igemagyarázat:

* – 1. Dávid egyre sikeresebb lett.

Ennek látható jelei voltak: hadi sikerek (6–9; 25–27), társadalmi sikerek (22–24), népszerűség (14–16), magasrangú nők kegyei (17–24).

– 2. Sikeresnek lenni veszélyes.

Egyrészt azért, mert a siker nagy kísértés. Az ember könnyen elbízhatja magát, ahogy ez a nyomorúság később Dávidot is elérte.

Másrészt a siker azért is veszélyes, mert azonnal irigyek, sőt halálos ellenségek támadnak. Az illető egyszerre csak az utálat tárgya lesz bizonyos körökben. Minél nagyobb a siker, annál nagyobb körökben és annál életveszélyesebben rombol ez az utálat (10–13).

A siker és a félelem egy idő után együtt járnak (12).

Saul király a dárdájával Dávidra támadt (11), hiszen már nem csak féltékeny volt a király Dávidra, hanem annak ellenségévé lett (27).

A siker önmagában nagy gond.

Egy ideig élvezheti az ember, valaki akár haláláig is hajszolhatja a sikert, de a megtért ember nem sikerre, hanem áldásra vágyik. A kettő között föld és ég a különbség.

Gyerekkorában az ember még fel akar mászni a fára, mint a nagyobb fiúk, később már azonban csak azon jár az esze, hogyan tud ép bőrrel lejutni onnan.

– 3. A siker csak akkor legitim, ha a siker valójában áldás; vagyis, ha az nem emberi trükkök, erőlködések, vagy magunknak tulajdonított tehetség eredménye, hanem az Isten ajándéka, amit egy bizonyos időre azért kaptunk Őtőle, hogy azzal az Ő dicsőségére és sokak javára éljünk, és amikor kell, visszaadjuk annak, akitől azt kaptuk.

Dávid azért járhatott minden útján sikerrel, mert vele volt az Úr (14).

Szerző: refdunantul  2017.03.25. 04:00 komment

süti beállítások módosítása