Sault sorsvetéssel választották meg. Ez akkor bevett módszer volt, mint Isten akaratának objektív tudakolása. Ma Isten Igéje, az Ő akaratának megismerése kapcsán, az egyetlen forrásunk. Ám a személyes hit is lehet gyarló, ezért nagy a veszély, hogy mindenki a maga akaratát olvassa ki Isten Igéjéből. Jöjj, Szentlélek! Mutasd meg akaratodat Igédben, a nehéz helyzetekben is! Nyisd meg üzenetedet számunkra! Életünk eseményeit is Te vedd kézbe, hogy ha félre is értenénk az Igét, akkor se cselekedhessünk akaratod ellen! Szóval nem volt egy rossz módszer az a sorsvetés! (20-22) Saul megválasztása Isten akarata volt, akkor és ott; - de nem a végleges akarata.

Márk 6,14-29

408. dicséret

* A teljes magyarázat:

– 1. Továbbra is Isten az Ő népének valódi királya, aki megszabadította őket nemcsak Egyiptomból, hanem minden halálos bajból.

Isten örökkévaló király, akkor is, amikor mi a hitetlenségünk miatt földi „királyokra”, istenített emberekre vágyunk.

Gondoljunk csak bele, minden korban és körben, minden időszakban adott az „istenített, ügyeletes megváltó”. Majd ő megújítja a dolgainkat! Aztán nem változik semmi, vagy még rosszabb lesz minden.

Isten a király, aki tudja, hogy „látható megváltóra” várunk, ezért küldte el egyszülött Fiát. Az Ő útját előkészítendő pedig küldött nekünk látható a földi királyokat.

Ez azonban nem változtat a tényen, hogy továbbra is Isten az Úr, Jézus Krisztus az egyetlen király (17-19). Minden király akkor áldott, ha a Szentháromság Isten előtt leborulva szolgál.

– 2. Sault sorsvetéssel választották meg.

Ez akkor bevett módszer volt, Isten akaratának objektív tudakolása.

Ma Isten Igéje, az Ő akaratának megismerése kapcsán, az egyetlen forrásunk.

Ám a személyes hit is lehet gyarló, ezért nagy a veszély, hogy mindenki a maga akaratát olvassa ki Isten Igéjéből.

Jöjj, Szentlélek! Mutasd meg akaratodat Igédben, a nehéz helyzetekben is! Nyisd meg üzenetedet számunkra! Életünk eseményeit is Te vedd kézbe, hogyha félre is értenénk az Igét, akkor se cselekedhessünk akaratod ellen!

Szóval nem volt egy rossz módszer az a sorsvetés! (20-22)

Saul megválasztása Isten akarata volt, akkor és ott; - de nem a végleges akarata.

– 3. Ezért Isten kijelentése szabályozta a király jogait és kötelességeit, vagyis csak Isten ügyét és népe javát képviselhette (25).

A nehézséget azonnal jelzi az a sokféle ellentmondás, amelyek azóta is minden emberi választást kísérnek.

Magas, szép, tehát alkalmas!?

Ez a magas ember mégis elbújik, fél, szerény, tényleg alkalmas? (22-24)

Ahogy megválasztották, máris több pártra oszlott a nép: - voltak olyanok, akik a királlyal tartottak; - és voltak olyanok is, akik megvetették Sault.

Maga Saul pedig abban volt bölcs, hogy úgy tett mintha ezt észre sem vette volna. Ez nem diplomácia, hanem igei üzenet is: ha az Úr követségében járok, meglátom, de észre sem veszem a fintorgókat, mert vérszemet kapnak… (26-27)

Szerző: refdunantul  2017.03.09. 04:00 komment

süti beállítások módosítása