Sámuel az Úr embere volt, akinek áldott volt egész élete és a szolgálata. Ennek egyik világos jele volt az a tény, hogy békesség és egység volt szolgálata idején egész Izráelben (14). Az ellenségeskedő filiszteusok megalázkodtak, és az összes őket körülvevő idegen népek, amelyeknek gyűjtőneve az "emóriak", szintén megjuhászodtak (13-14). Az Úr áldása az egység és a békesség, amellyel megáldotta Sámuel munkáját az Úr az országban. Ez akkor Úrtól való áldás, ha ezt az egységet és békességet az Úr „nehéz keze” teremtette meg, és az ebből fakadó félelem (13). Az Úr nehéz keze persze soha nem egyenlő az éppen uralkodó „király” diktatúrájával, de bizony kell a nehéz kéz, hogy az emberek végre a bőrükbe férjenek, és rend legyen. De ez csak akkor áldás, ha az Úr nehéz keze teremti azt meg, és nem az emberi erőszak.

Márk 4,30-34

215. dicséret

A teljes magyarázat:

Sámuel az Úr embere volt, akinek áldott volt egész élete és a szolgálata.

– 1. Ennek egyik világos jele volt az a tény, hogy békesség és egység volt szolgálata idején egész Izráelben (14). Az ellenségeskedő filiszteusok megalázkodtak, és az összes őket körülvevő idegen népek, amelyeknek gyűjtőneve az "emóriak", szintén megjuhászodtak (13-14). Az Úr áldása az egység és a békesség, amellyel megáldotta Sámuel munkáját az Úr az országban. Ez akkor Úrtól való áldás, ha ezt az egységet és békességet az Úr „nehéz keze” teremtette meg, és az ebből fakadó félelem (13). Az Úr nehéz keze persze soha nem egyenlő az éppen uralkodó „király” diktatúrájával, de bizony kell a nehéz kéz, hogy az emberek végre a bőrükbe férjenek, és rend legyen. De ez csak akkor áldás, ha az Úr nehéz keze teremti azt meg, és nem az emberi erőszak.

– 2. Sámuel idejében az Úr áldásának másik világos jele volt az, hogy gyarapodott az ország. A visszaszerzett városok valójában most kerültek Izráeliek tulajdonába (14). Ez a gyarapodás tehát új területeket jelentett. Vannak olyan időszakok, amikor látható sikerek és hatalom kell a rendhez és a békességhez. Ez azonban Jézus Krisztus eljövetelével már csak a régi világ természete, amely az Úr visszajövetelével alapvetően megváltozik. Istennek kedves gyarapodás ugyanis lehetetlen a másik kárának árán. Ám a bűn rontotta világban még mások az erővonalak, de már csak egy kis ideig...

– 3. Sámuel idejében áldás volt az is, hogy az ország átlátható volt ebben az egységben és békességben. Sámuel nemcsak vezette és igazgatta, hanem hitben pásztorolta is egész országát (15-17). 

Szerző: refdunantul  2017.03.03. 04:00 komment

süti beállítások módosítása