– 1. Az Úr ládája teológiai értelemben nem kapcsolódik Isten jelenlétéhez. Ugyanakkor az embernek szüksége van arra, hogy a látható világ keretei között tapasztalja meg Isten jelenlétét. Az élő Isten ezért öltött testet és jött el közénk a megváltó Jézus Krisztusban. (13) – 2. Az Úr ládája kifejezte Isten kegyelmét is, aki arra törekszik, hogy kiengesztelje önmagát népével és a világgal (2Korinthus 5,14-15). Ezért mutatnak be áldozatot a bét-semesiek, ahová visszaérkezett a szent láda, mert ezzel az áldozattal is azt akarták kifejezni, hogy Isten jelenléte engesztelést, bűnbocsánatot, új kezdetet ajándékoz eltévelyedett népének. Jézus Krisztusban mindez beteljesedett és visszajövetelekor maradéktalanul ki fog teljesedni. (14) – 3. Az Úr ládája „látható Igeként” hirdette azt is, hogy az élő Isten megáldja az Ő népét, már itt, ebben a világban is. Isten közelsége meggazdagít. A filiszteusoktól érkezett jóvátételi ajándékok, aranyholmik csak szemléltették azt a sokkal többet jelentő gazdagságot (Lukács 12,23), amit csak az Úr adhat. (15-19) – 4. Az Úr ládája, az Ő jelenléte, engesztelő és életünket meggazdagító szeretete mellett hirdeti és láttatja az Ő szentségét is. Akik kíváncsian belenéztek az Úr ládájába, azokat nagy csapás érte, szörnyethaltak. Isten szereti az Ő népét, de ezzel a szeretettel az Ő népe soha nem élhet vissza. Soha nem leszünk egyenrangú felek (19-21)

Márk 4,21-25

200. dicséret

* A teljes magyarázat:

– 1. Az Úr ládája teológiai értelemben nem kapcsolódik Isten jelenlétéhez. Ugyanakkor az embernek szüksége van arra, hogy a látható világ keretei között tapasztalja meg Isten jelenlétét. Az élő Isten ezért öltött testet és jött el közénk a megváltó Jézus Krisztusban. Amikor a filiszteusok visszaküldték az Úr ládáját, nagy volt az öröm, mert számukra a szövetség ládájával együtt az Isten jelenlétét, közelségét, áldását remélték újra. Nem a láda biztosítja Isten jelenlétét, de segít abban, hogy az ember komolyan vegye, megtapasztalja az Úr mindenható közelségét és könyörögjön is ezért, valamint öröme fakadjon ebből. Ne becsüljük le a szent tárgyakat, a kelleténél jobban. (13)

– 2. Az Úr ládája azonban nemcsak az Ő jelenlétét segítette megtapasztalni, hanem kifejezte Isten kegyelmét is, aki arra törekszik, hogy kiengesztelje önmagát népével és a világgal (2Korinthus 5,14-15). Ezért mutatnak be áldozatot a bét-semesiek, ahová visszaérkezett a szent láda, mert ezzel az áldozattal is azt akarták kifejezni, hogy Isten jelenléte engesztelést, bűnbocsánatot, új kezdetet ajándékoz eltévelyedett népének. Jézus Krisztusban mindez beteljesedett és visszajövetelekor maradéktalanul ki fog teljesedni. (14)

– 3. Az Úr ládája az Ő jelenléte és engesztelő szeretete mellett „látható Igeként” hirdette azt is, hogy az élő Isten megáldja az Ő népét, már itt, ebben a világban is. Isten közelsége meggazdagít. A filiszteusoktól érkezett jóvátételi ajándékok, aranyholmik csak szemléltették azt a sokkal többet jelentő gazdagságot (Lukács 12,23), amit csak az Úr adhat és aminek csak halvány jele az e-világi áldás, eredmény, siker és gazdagság; de amely a sikertelenség, a kudarcok, a szegénység mélységeiben is elvehetetlenül a miénk. (15-19)

– 4. Az Úr ládája, az Ő jelenléte, engesztelő és életünket meggazdagító szeretete mellett hirdeti és láttatja az Ő szentségét is. Akik kíváncsian belenéztek az Úr ládájába, azokat nagy csapás érte, szörnyethaltak. Isten szereti az Ő népét, de ezzel a szeretettel az Ő népe soha nem élhet vissza. Soha nem leszünk egyenrangú felek. Ez nagyon fontos üzenet. A szeretet mindig csak ebben a tökéletes rendben működhet, ami az Isten és ember viszonyában, Jézus Krisztus által helyreállt. Az ember nem birtokolhatja az Istent, nem kíváncsiskodhat titkai után, hanem engedelmesen elfogadhatja tökéletes akaratát, ráhagyatkozhat arra, miközben Isten engesztelő és meggazdagító szeretete örömmel és értelemmel tölti meg népének életét. (19-21)

Szerző: refdunantul  2017.03.01. 04:00 komment

süti beállítások módosítása