Éli főpap mindenekfelett szerette az Isten ügyét. Még idős korában is remegett szíve az Istenért (13). Erőtlen, gyenge, határozatlan ember volt ez az Éli főpap; de mindezek ellenére szerette az Urat. Ezért amikor fiai halálhíre után meghallotta, hogy az ellenség az Isten szövetségládáját is elrabolta, holtan esett össze (18). Sok nyomorúsága volt Éli főpapnak, például az, hogy a pogány gondolkozás szerint Isten ládájának jelenlétét azonosította Isten jelenlétével; - valamint azt hitte, hogy Isten ügyének győzelme emberektől függ; - határozatlanságáról nem is beszélve. Ennek ellenére Éli főpap hívő ember volt, és így is halt meg. Sajnos ma is csak végletek vannak a nyomorúságban. Valaki a határozatlanságával pusztít, valaki pedig az erőszakos, agresszív határozottságával; - nem tudom, melyik a rosszabb.

Márk 3,22-30

99. zsoltár

* A teljes magyarázat:

Isten ítélete sorra beteljesedik. Rászolgált erre Éli főpap egész házanépe, de a hűtlen Izrael is, ahogy korunk istentelensége fölött is joggal emelkedik az ítélet pallosa. Uram, irgalmazz! Krisztus kegyelmezz, és kegyelmedből adj megtérést (Máté 3,2-3). Igeszakaszunkban ugyanis, az ítélet minden szörnyűsége ellenére felragyog a kegyelem. Ezt elsősorban Éli főpap személyén keresztül látjuk.

– 1. Éli főpap, igen öregen, 98 évesen és 40 évi szolgálat után kapta a rossz hírt, engedetlen gyermekei halálhírét, akiket hiába figyelmeztetett. Éli szerette gyermekeit, minden nyomorúságuk ellenére is. Aki a saját gyermekeit, akár az élő hit hiányának okán is megtagadja, az soha nem lehet kedves Isten előtt. Isten ugyanis mindenekelőtt a gyermekeinket bízta ránk, akikért, ha már mást nem tudunk tenni, akkor legalább szüntelenül könyörgünk érettük (14-17).

– 2. Éli főpap azonban mindenekfelett szerette az Isten ügyét. Még idős korában is remegett szíve az Istenért (13). Erőtlen, gyenge, határozatlan ember volt ez az Éli főpap; de mindezek ellenére szerette az Urat. Ezért amikor fiai halálhíre után meghallotta, hogy az ellenség az Isten szövetségládáját is elrabolta, holtan esett össze (18). Sok nyomorúsága volt Éli főpapnak, például az, hogy a pogány gondolkozás szerint Isten ládájának jelenlétét azonosította Isten jelenlétével, valamint azt hitte, hogy Isten ügyének győzelme emberektől függ, határozatlanságáról nem is beszélve. Ennek ellenére Éli főpap hívő ember volt, és így is halt meg. Sajnos ma is csak végletek vannak a nyomorúságban. Valaki a határozatlanságával pusztít, valaki pedig az erőszakos, agresszív határozottságával; - nem tudom, melyik a rosszabb.

– 3. Éli főpap nem érhette meg unokája születését, noha a menye a sok tragédiát látva, percekkel a halála után megszült, majd belehalt a szülésbe. Igen, a tragédiák sorának mélyén ott rejtőzik Isten jogos ítélete. Ezért Éli főpap unokáját Ikábódnak nevezték el, ami azt jelenti, hogy „odalett Izráel dicsősége”. Isten népének bűnei miatt Izráel dicsősége valóban odalett, de Isten dicsősége soha nem halványul el. Ezért Isten gyermekei a próbatételekben sem az ítéletet, hanem a kegyelmet tapasztalhatják meg (19-22).

Szerző: refdunantul  2017.02.26. 04:00 komment

süti beállítások módosítása