Az élvezet egy ideig feledteti az emberi életben tapasztalható hiányérzetet. – 1. Egy tizenkilenc tagból álló bűnkatalógust olvasunk itt (1-4), amelyek az utolsó időkben (1) felfordítják a világot (Róma 1,28-32). Megállapíthatjuk, hogy a bűneset óta az utolsó időket éljük, mert ezeken a bűnökön keresztül mindig nyomorultul gyötörte a gonosz ezt a világot. – 2. Van azonban egy bűn, amit külön kiemel az igeszakasz, nevezetesen azt, amikor a kegyesség látszatát keltjük, de annak ereje, valósága hiányzik az életünkből (5). Képmutatásunk legjellemzőbb vonása az, hogy mások számára tiltjuk az élvezeteket, de mi magunk nem vetjük meg azokat. – 3. A bűn valósága nem az emberi „élvezetek” miatt tényező ezen a világon, hanem azért, mert elválasztanak minket Istentől (4), az életet, valóságos örömöt ajándékozó isteni igazságtól, azaz az Igétől, mint a fáraó udvarát és varázslóit elválasztották a „varázsigék” Mózes beszédeitől (8; 2Mózes 7,11). Az élvezetek ilyen csalódást rejtő csalások, „varázsigék”, mert élet-hiányainkat befoltozzák egy ideig, de aztán még nagyobb szakadás támad (Máté 9,16).**

Zsoltárok 69,20-37

63. zsoltár

* Jaj, ez nehéz téma: szólni az élvezetekről! Köreinkben különösen nehéz ez a téma. Mi az élvezet? Enni, inni, szeretkezni; - de légszomjban újra levegőt kapni, nincs ezeknél nagyobb „élvezet”.

** Kiegészítések az igeszakasz magyarázatához:

- Nem az élvezetek miatt, hanem istentelenségünk miatt „nem juthatunk messzire” ebben a világban (9), ahogy egy gyönyörű autó is tehetetlen lenne motor nélkül. 

- „Élvezet” nélkül az emberi élet elviselhetetlen.

- Nem az élvezet a bűn, hanem az élvezetekkel kapcsolatos képmutatás (Máté 23,23), az élvezetekkel kapcsolatos hazugság, amely feledteti, de növeli az élethiányt.

- Nem az élvezet a bűn önmagában, hanem az, ha élvezeteink az Úrtól választanak el minket, és a magunk élvezetei miatt beáldozzuk a másikat.

- Mivel a gonosz az élvezeteket erre használja, ezért ebben a világban a böjt ideje van.

- Odaát azonban helyére kerülnek a dolgok, hiszen élethiányainkat maga az Úr tölti be majd.

Szerző: refdunantul  2017.02.07. 04:00 komment

süti beállítások módosítása