Jézus Krisztus szeretetének nevében igenis rá lehet parancsolni testvérünkre, amikor arra szükség van (6). A hitből fakadó szeretet mindig a káosz veszélyét rejti magában. Erre sajnos gyakori példa az, hogy az egyházban gyakran olyan megjegyzésekkel, megoldhatatlan konfliktusokkal, kidolgozatlan struktúrákkal találkozunk, ami „világi” területen egyszerűen elképzelhetetlen. Itt mindenki egyenlő, szeretjük egymást, ezért nincsenek alá és fölérendelt viszonyok, így valójában mindenki azt csinál, amit akar, - a mi Urunk Jézus Krisztust, az Ő Igéjét és szeretetét emlegetve. Ez lehetetlen helyzeteket eredményez Isten népe között, miközben az egyházban káoszt teremtő emberek a világban pontosan tudják a helyüket. Tehát a tétlenség csak az egyik nagy probléma, ami manapság úgy jelentkezik, hogy az illető abban tétlen, ami a feladata lenne (6-7). Az egyházban sokan szereptévesztésben vannak. Itt mindenki mindent tud, és jobban tud, - itt mindenki következmények nélkül véleményezhet, okoskodhat, buzoghat ott, ahol semmi keresnivalója nem lehetne, - miközben az illető az önzetlen szolgálatban tétlen, ezáltal haszontalan (11).*

Zsoltárok 49

49. zsoltár

* Kiegészítések az igeszakasz magyarázatához:

- Hisszük, hogy Jézus Krisztus megváltó szeretete szolgáló, szorgalmas, csendes, helyét megtalált, elégedett élettel ajándékoz meg bennünket (8-12).

- Az ilyen ember: intésében határozott, de nem durva.

- Az ilyen ember törekszik a jobbra (13), de nem lesz elviselhetetlenné az állandó kritikai észrevételeivel, mert tudja, hogy ezen a világon minden új megavul, mégpedig hamar. Odaát lesz csak maradéktalan valósággá a mi Urunk által hozott új (13-14).

Szerző: refdunantul  2017.01.17. 04:00 komment

süti beállítások módosítása