1. Az evangélium ugyanaz, ezért az Ige üzenete és az igehirdetés tartalma is mindig ugyanaz: Jézus Krisztus megváltotta ezt a világot, amit az Ő népe örömmel befogadott, hirdet és él.* Az igehirdetésben és a keresztyén bizonyságtételben óvakodjunk tehát a túlzott, kreatív változatosságtól, mert az hűtlenséghez vezet (1). – 2. Ez a hűtlenség abban is megnyilvánul, hogy a hívő ember is egyre inkább meginog az Úr kegyelmére való teljes ráhagyatkozásban, és előbb-utóbb mindig csak átveszi az emberi teljesítmény, ügyesség, kreativitás, „technika” az Úr ügyének szolgálatában is az irányítást. Innentől kezdve máris elkezdünk „testiekben” dicsekedni, ahogy akkor a zsidókból lett keresztyének továbbra is dicsekedtek a törvénnyel és a körülmetéltségükkel. Ma is minden elkötelezett keresztyén, hívő ember dicsekszik azzal, hogy hogyan kellene megújítani az egyházat, mit kellene tenni (2-6).** – 3. Az Ige válasza erre a lelkületre egyértelmű: kár és szemét. Mindent Jézus Krisztus feltámadásának ereje végez el. Persze tesszük a dolgunkat, szenvedést is vállalunk Őérte; - de mindent lényegeset Ő cselekszik, jótetszése szerint (7-11).***

Zsoltárok 1

1. zsoltár

* Az apostolnak ugyanazt mondani nem fárasztó, de a hallgatóit egyre inkább megerősíti abban, ami a legfontosabb: megváltott emberek vagyunk.

** Sajnos sok megújítási törekvés mögött semmi egyéb nem rejtőzik, mint Jézus Krisztussal takarózó, gyarló önmegvalósítás, és egy sereg leplezett ó-emberi probléma. Ez pedig a leggyarlóbb lelkületre vall.

*** Sokkal több alázatra, ráhagyatkozásra, és sokkal odaadóbb szolgálatra lenne szükség; - vagyis sokkal nagyobb hitre.

Szerző: refdunantul  2016.11.29. 04:00 komment

süti beállítások módosítása