A szövegösszefüggésből kiderül, hogy a világ akarata és Isten akarata két különböző „valóság” (2), amelyek nem egyeznek, sőt ütköznek egymással (Ézsaiás 55,8). Amikor azonban ez a féltő szeretettel megfogalmazott parancs hangzik felénk, hogy ne igazodjunk ehhez a világhoz, akkor tudnunk kell azt is, hogy Isten úgy szerette ezt a világot, hogy egyszülött Fiát adta érte (János 3,16). Isten, Jézus Krisztusban megváltotta ezt a világot. Nem kényszerítette magát erre a világra, mert az isteni szeretet soha nem kényszerít, hanem meghalt ezért a világért. Isten szereti ezt a világot, ezért a megromlott világot megítélve, újjáteremti azt, az Ő eredeti gondolata szerint. A világot szereti az Isten, csak a bűnt nem szereti, amely ezt a világot eltorzította, megnyomorította, amelyben az emberi élet nem teljesedhet ki.**

Nehémiás 6

43. zsoltár

* Most csak erre a tagmondatra tudunk figyelni. Mit jelent ez a nagyon fontos felszólítás, amelyben Isten Igéje azt parancsolja az Ő népének, hogy ne igazodjanak ehhez a világhoz?

** Még pontosabban értjük az Igét, ha a „világ” kifejezést pontosan értjük, amely itt nem az egész univerzumot, nem is a természeti, vagy a látható világot jelenti, hanem azt a világkorszakot, amelyben élünk. Az itt szereplő kifejezés a megromlott világ korszakát, a bűn korszakát jelenti, amely annyi gyászt, szenvedést és gyalázatot hozott az emberre (Ravasz László). Ez a világkorszak Jézus Krisztus halálával megítéltetett, és az Ő feltámadásával megjelent az új világkorszak. Ez az új korszak még kicsi, de egyre növekvő, ezért senkit ne csüggesszen el a régi korszak látszólagos hatalma. Abban a reménységben, sőt abban a bizonyosságban élünk, hogy az új, győzedelmes világkorszak már a miénk, amelynek kiteljesedését senki sem akadályozhatja meg.

Szerző: refdunantul  2016.10.14. 04:00 komment

süti beállítások módosítása