Ez a levél valóságos örömhír. Az evangélium legtömörebb megfogalmazása, mindjárt itt a levél kezdetén olvasható. Isten szent Fiáról szól az evangélium, aki test szerint Dávid utóda, de a Szentlélek szerint a halálból való feltámadása által Isten hatalmas Fiának bizonyult. Az ember legnagyobb problémája a bűn zsoldja (Róma 6,23), vagyis a halál. Ezért a legnagyobb örömhír, hogy a mi Urunk legyőzte a halált (3-4). Ezt a valóságos örömhírt Isten választottai tapasztalhatják meg. Isten kiválasztó kegyelme titok, de bizonyosság az övéi számára (16-17). Isten kiválasztotta a római gyülekezetet is a hitre és az engedelmességre. Isten minden népből kiválasztotta az övéit, zsidókat és görögöket egyaránt, az üdvösségre (16-17). Bizonyosságunk van arra nézve, hogy kiválasztott minket is (6). Ezért mi mindenkinek adósai vagyunk az evangéliummal (14).

Ezsdrás 1

65. zsoltár

* A teljes magyarázat:

Ez a levél valóságos örömhír, mert nem az ember ideig tartó vigasságán, örömkísérletein alapul, hanem az evangéliumból fakadó örömön, amely minden körülmények között velünk van, körülvesz bennünket; sőt túlmutat ezen a földi életen.

– 1. A valóságos öröm meghatározása, az evangélium legtömörebb megfogalmazása, mindjárt itt a levél kezdetén, miszerint Isten szent Fiáról szól ez az evangélium, aki test szerint Dávid utóda, de a Szentlélek szerint a halálból való feltámadása által Isten hatalmas Fiának bizonyult. Az ember legnagyobb problémája a bűn zsoldja (Róma 6,23), vagyis a halál. Ezért a legnagyobb örömhír, hogy a mi Urunk legyőzte a halált (3-4).

– 2. A valóságos öröm megtapasztalása: Ezt a valóságos örömhírt Isten választottai tapasztalhatják meg. Isten kiválasztó kegyelme titok, de bizonyosság az övéi számára. Isten kiválasztotta a római gyülekezetet is a hitre és az engedelmességre; - tehát az Úr Jézus Krisztusba vetett hitre, és a gyümölcsöző életre egyaránt. Isten minden népből kiválasztotta az övéit, zsidókat és görögöket egyaránt, az üdvösségre (16-17). Bizonyosságunk van arra nézve, hogy kiválasztott minket is, a hitre és az engedelmességre, mint Isten szeretteit és szentjeit (6). Ez a mi valóságos örömünk forrása, semmi más. De ez az öröm nem tesz elbizakodottá, hiszen mindez kegyelem, aminek pecsétje a hit, és amivel soha nem élhetünk vissza, hanem inkább mindenkire csak reménységgel tekinthetünk (17).

– 3. A valóságos öröm szolgálata: Ezért mi mindenkinek adósai vagyunk az evangéliummal (14). A többi pedig az Úr dolga, aki mindent szépen intéz. Ezért az apostol szeretne mielőbb eljutni Rómába, hogy ezt a valóságos örömhírt személyesen is hirdethesse a gyülekezetnek. Először azonban a korinthusiak adományát Jeruzsálembe viszi, és utána tervezi római útját. A levél ekkor íródhatott, Kr. u. 56 körül (8-15). Isten nemcsak a hitre és az engedelmességre választ ki bennünket, hanem minősített időkben, konkrét szolgálatra is: - akkor apostolságra, amely egy adott üdvtörténeti időhöz kapcsolódott, - ma pedig a magunk helyén, az Őtőle kapott kegyelmi ajándékok sokféleségében hirdethetjük és élhetjük az evangéliumot, de soha nem a saját elgondolásunk, hanem csakis a szent iratok alapján, hívhatunk minden népet Jézus Krisztushoz (1-2; 5).

Szerző: refdunantul  2016.09.19. 04:00 komment

süti beállítások módosítása