Más a világi történetírás értékelése, és más a bibliai értékelés. Ez Manassé király esetében szembetűnő (Kr. e. 687-643), hiszen ezt a királyt, egészen a nagy nyomorúságában történt megtéréséig (11-13) úgy értékeli az Ige, mint istentelen uralkodót (1-10). Ezzel szemben a világi történetírás csupa jót ír Manassé királyról.* „Manassé, az apjával, Ezékiással ellentétben, hű vazallusa volt az asszír királynak, így viszonylagos függetlenségben tudta kormányozni országát, ezért stabil gazdaságot és külpolitikát hozott létre Júdában.” Bizony ég és föld az Úr gondolatai és az emberi gondolkodás közötti különbség (Ézsaiás 55,8). Ne tévesszen meg bennünket a világ értékelése. Merjük hinni: valódi, üdvösséges megújulás, kiteljesedett élet, csak az élő Isten előtt leborulva adatik.** Ezt látjuk Manassé király megtérése után, hiszen ekkor alapjaiban változott meg minden: ez volt a „stabilizálódás” valódi oka (14-17). Merjük hinni: az Úrnak mindig igaza van, Ő maradandó jót akar övéinek! Ezen a hitvalló bátorságon múlik a jövőnk. Ez a bátorság pedig kegyelem. Könyörülj, Urunk!

Efezus 5,16-17

371. dicséret

* Mert mit is mond a világi történetírás Manassé királyról? „Ezékiás Kr. e. 701-ben fellázadt az akkori Közel-Keleten abszolút hatalomnak számító Asszír Birodalom ellen, amely háborúhoz vezetett. Hamarosan komoly esély mutatkozott rá, hogy Júda ugyanarra a sorsra jut, amelyre Kr. e. 721-ben Izrael, vagyis, hogy elpusztul. A főváros, Jeruzsálem, valamint a környező régió, Benjámin területe túlélte a háborút. Júdának saját erőforrásból kellett végrehajtania az ország helyreállítását. A fellendülés Ezékiás uralkodásának végén már elkezdődött, és végül fia, Manassé regnálása alatt teljesedett ki és fejeződött be. Viszonylag rövid idő alatt valamennyi déli települést és tartományt felújítottak és újraépítettek. A felújítások eredményeképp Jeruzsálem területe is megnövekedett: a Dávid király idején ismert városéhoz képest (Kr. e. 1040–970) majdnem tízszeresére nőtt. Demográfiai robbanás is történt, mert amikor Kr. e. 721-ben Asszíria megsemmisítette Izraelt, a túlélők Júdába menekültek. Manassé, az apjával ellentétben, uralkodása alatt hű vazallusa volt az asszír királynak, így viszonylagos függetlenségben tudta kormányozni országát. A történészi értékelés szerint stabil gazdaságot és külpolitikát hozott létre Júdában.”

** A kérdés ezek után csupán az, ma is, hogy van-e merszünk az Ige, az Úr értékelését elfogadni, és mindenben ahhoz igazodni?

Szerző: refdunantul  2016.09.11. 04:00 komment

süti beállítások módosítása