– Ez egy szép egység, a hit és a siker kapcsolata. Uzzijá, Júda királya (Kr. e. 783-740), amíg az Urat kereste, sikeres volt az élete (6-15). – Merészelhetjük-e ezek után a hitet és a sikertelenséget egymás mellé tenni? Pedig ez volt Jézus Krisztus útja, egészen a keresztig, aztán persze a feltámadás csodájában kiteljesedve. Mi azonban már ebben a világban diadalmas életet akarunk. A hit is csak egy eszköz ehhez? A sikertelenség nem fér bele? – Tény, hogy a hitetlenség és a sikertelenség előbb-utóbb egymásra találnak, ahogy ez Uzzijá életében is megtörtént (16-23). – Mégis, ki kell mondani, hogy az áldás más, mint a siker. Az áldott ember a sikerekben is alázatos, sikertelenségében pedig szilárd. Az igaz hit mindig ebben az utóbbiban ragyoghat fel hitelesen. Az áldott ember bizonyos abban, hogy a diadal Jézus Krisztusban már az övé (1Korinthus 15,57). Aki pedig Jézus Krisztusban van, az a diadalról sem az itteni összefüggésekben gondolkodik, vagyis nem leli örömét a mások feletti diadalban.

Lukács 24,13-27

352. dicséret

* A teljes magyarázat:

– Ez egy szép egység, a hit és a siker kapcsolata. Uzzijá, Júda királya (Kr. e. 783-740), amíg az Urat kereste, sikeres volt az élete: győzelmeket aratott a környező népek felett (6-8); gazdaggá lett az őrtornyaival, kútjaival, állataival és virágzó gazdálkodásával együtt (9-11); tekintélye volt a hadereje miatt, így senki nem mert szórakozni vele (11-13); a technikai újításai által igazolt okosságát (14-15), nagy hírnevét (15) nem is említve.

– Merészelhetjük-e ezek után a hitet és a sikertelenséget egymás mellé tenni? Pedig ez volt Jézus Krisztus útja, egészen a keresztig, aztán persze a feltámadás csodájában kiteljesedve. Mi azonban már ebben a világban diadalmas életet akarunk. A hit is csak egy eszköz ehhez? A sikertelenség nem fér bele?

– Tény, hogy a hitetlenség és a sikertelenség előbb-utóbb egymásra találnak, ahogy ez Uzzijá életében is megtörtént (16-23).

– Mégis, ki kell mondani, hogy az áldás más, mint a siker. Az áldott ember a sikerekben is alázatos, sikertelenségében pedig szilárd. Az igaz hit mindig ebben az utóbbiban ragyoghat fel hitelesen. Az áldott ember bizonyos abban, hogy a diadal Jézus Krisztusban már az övé. Aki pedig Jézus Krisztusban van, az a diadalról sem az itteni összefüggésekben gondolkodik, vagyis nem leli örömét a mások feletti diadalban.

Szerző: refdunantul  2016.08.29. 04:00 komment

süti beállítások módosítása