Nem teljes szívvel járt az Úr útján Amacjá király (Kr. e. 800-783). Ez a kettősség végig jellemző volt rá (1-2). – 1. Megölte apja gyilkosait (3-4), bár nem irtotta ki azok családjait (5Mózes 24,16). Kíméletes volt ez a „barbár” júdai király – mondhatnánk. – 2. Hallgatott az Úrra, hogy aztán megtagadja az Urat. Megfogadta az Úr prófétájának szavát és nem kérte az északi országrész segítségét, hanem bízott az Úr ígéretében, aki vele lesz, ezért bátran indult a küzdelembe (5-8). De amikor győzelemmel ajándékozta meg az Úr az Edómiak elleni háborúban, akkor azok idegen istenei előtt borult le (14-16). – 3. Egyszerre akarta az Urat és az itteni világ csábításait követni. Amikor elbocsátotta az északi országrész katonáit, engedelmeskedve az Úr szavának; akkor jobban érdekelte a pénz; - az összeg, amit már odaadott nekik a közös hadjárat zsoldjaként. Nem hitte, hogy az Úr „többet” tud adni, mint „csak” pénzt, hatalmat, győzelmet (9). Ő megváltást ad, a Jézus Krisztusban! – Nem lehet kétfelé sántikálni! (1Királyok 18,21)

Lukács 23,50-56

347. dicséret

* A teljes magyarázat:

Nem teljes szívvel járt az Úr útján Amacjá király (1-2). Ez a kettősség végig jellemző volt rá.

– 1. Megölte apja gyilkosait (3-4), bár nem irtotta ki azok családjait (5Mózes 24,16). Később az edomita vezetőkkel és harcosokkal is kegyetlenül bánt el, az életben maradottakat letaszította egy szikláról; bár a „civil” lakosságot nem bántotta (12). Kíméletes volt ez a „barbár” júdai király – mondhatnánk.

– 2. Hallgatott az Úrra, hogy aztán megtagadja az Urat. Megfogadta az Úr prófétájának szavát és nem kérte az északi országrész segítségét, hanem bízott az Úr ígéretében, aki vele lesz, ezért bátran indult a küzdelembe (5-8). De amikor győzelemmel ajándékozta meg az Úr az Edómiak elleni háborúban, akkor azok idegen istenei előtt borult le (14). Ezután pedig már a próféta figyelmeztető szavára sem hallgatott (15-16). Olyanná lett, mint a mai Európa: saját ügyét elárulja, másokat, „idegeneket véd”, saját gyermekeit pedig beáldozza, és semmiféle figyelmeztetést nem vesz komolyan.

– 3. Egyszerre akarta az Urat és az itteni világ csábításait követni. Amikor elbocsátotta az északi országrész katonáit, engedelmeskedve az Úr szavának; akkor jobban érdekelte a pénz; - az összeg, amit már odaadott nekik a közös hadjárat zsoldjaként. Nem hitte, hogy az Úr több pénzt is tud neki adni; - illetve az Úr „többet” tud adni, mint „csak” pénzt, hatalmat, győzelmet (9). Ő megváltást ad, a Jézus Krisztusban! Nem véletlen, hogy a durcás északiak bosszút álltak rajta (13).

– Nem lehet kétfelé sántikálni! (1Királyok 18,21)

Szerző: refdunantul  2016.08.27. 04:00 komment

süti beállítások módosítása